De Zomervakantie – Blog Richard

13 jul 2015 | blog

Een concept dat in mijn kinderloze jaren volkomen aan me voorbij ging en nu weer prominent aanwezig is: De Zomervakantie. Voor sommigen iets om al weken zo niet maanden naar uit te kijken. Anderen realiseren zich dat het zover is -bij wijze van spreken- pas als ze eenmaal op de camping staan.

Tijdens workshops en lezingen leg ik natuurlijk veel uit over de verschillen van informatie opnemen tussen mensen. Sommige verschillen zijn duidelijker dan anderen. En dus vraag ik van alles uit over hoe mensen op vakantie gaan. Met hilarische contrasten als gevolg.

Want ken je dat? Dat je met een vriendin op vakantie gaat en dat ze het zo leuk vindt om nu al van dag tot dag te bedenken waar jullie gaan slapen, eten en drinken en welke bezienswaardigheden jullie per dagdeel gaan bezoeken? Dat zij het heerlijk vindt om al een heel reisschema te hebben en zich te verheugen op alles? Terwijl jij van binnen denkt: “Bleeeeeh, ik wil op vakantie en dus even helemaal NIETS!”. Of andersom natuurlijk. Dat kan ook 🙂

Blog De zomervakantie-2

Plannen maken, ruimte nemen, verheugen, bijtanken, genieten… je kunt het op zoveel verschillende manieren doen. De kans is alleen groot dat je mensen om je heen hebt die andere manieren hebben dan jij. Compromissen sluiten, niet bijtanken en niet genieten kan dan onbedoeld het effect zijn. Dus met nog enkele weken te gaan kun je jezelf de volgende vragen stellen.
Hoe ziet de ideale voorbereiding van een vakantie er voor mij uit? Hoe is die van mijn reisgenoten? Hoe zorgen we dat we allemaal daar ook zo veel mogelijk toe komen?

Enneh… dat is dus ook NLP. Want NLP gaat over hoe je dingen doet die werken voor je.Wij gaan deze zomer naar Zuid-Frankrijk. Waar vast genoeg te zien, te beleven, te eten en te ontdekken valt. En wat mij betreft zien we dat daar wel. Mijn vakantie bestaat eruit dat ik weet waar ik heen ga, en dat ik weet hoe mijn bed eruit ziet en voelt (we hebben namelijk een camper). Dat werkt voor mij en gelukkig ook voor de rest van ons gezelschap.

Groeten uit Delft!

Richard Spek

Blog De zomervakantie