Gedachtes – Renée Hilverdink

“Ik negeer even alles in mijn hoofd – sjoemel strategie”. Kun jij je ook soms irriteren aan zo’n simpele quote. Juist omdat hij zo waar is maar je ook denkt, Jahaaaaa maar HOE DAN?

Gedachtes die maar niet stoppen, oftewel piekeren, malen, je kan er een flink vol hoofd van krijgen. Wie kent ze niet. Meestal met bijbehorend gevoel en hoop gedoe. Ze kunnen soms zo sterk zijn dat je je niet kan voorstellen dat je ze kan negeren of de stroom kan stoppen. Uhhm trouwens, niets aan de hand zolang ze je helpen en lekker positief zijn. Maar met wezenlijke consequenties als die gedachtes jezelf of anderen afbranden, zeikerds worden, je te veel laten piekeren, angstig of onzekerheid maken. Herkenbaar? Lees dan gerust verder over de HOE-vraag.

Gedachtes waar we in zijn gaan geloven worden overtuigingen. Als het ware je eigen waarheden. En als deze gedachtes je vastzetten dan zijn het “beperkende overtuigingen”. Ze worden ook wel interne criticus, je ego, monkey mind, verstrikkingen, het mannetje op je schouder, enz, genoemd.

Als er een ding is waar we als mens mee te dealen hebben, dan zijn het onze overtuigingen. Ze bepalen je gevoel, gedrag, keuzes, wat je wel of niet zegt, je relaties met anderen en de wereld. Of je rust voelt of stress, je vastzit of vrijheid ervaart, je wel of niet lekker in je vel zit, of je iets voor elkaar krijgt of niet, en nog veel meer. Kortom ze bepalen je leven. Ze zijn misschien wel de belangrijkste basis voor al onze problemen, én ook de belangrijkste sleutel om weer bij mogelijkheden, groei en ruimte te komen.

Deze quote spreekt mij dan ook enorm aan. Echt! Want als we dit kunnen, dus niet geloven in wat we denken, dan zijn we spekkoper. Maar meestal is het niet zo makkelijk om gewoon maar onze gedachten opzij te zetten, even de knop om te draaien, toch? Of wacht even, dat is misschien ook wel weer een overtuiging. Maar goed, wat ik in mijn werk veel tegenkom, is dat mensen me vertellen dat ze het vaak retemoeilijk vinden om hun gedachtes links te laten liggen. Dat komt omdat ze je waarheid zijn worden, en ook nog eens je emoties en gevoel bepalen. Ik heb er vaak zelf last van gehad en had niet eens door hoe ik in een soort loep kon komen van: doemdenken – me zorgen maken – me rot voelen – daardoor nog meer doemdenken – me nog meer zorgen maken – me nog rotter voelen – en zo van kwaad tot erger. Soms met veel wilskracht kreeg ik het voor elkaar om te doen of ze niet bestonden. Ik noem dat nu mijn: “ik negeer even alles in mijn hoofd en doe alsof het niet bestaat – sjoemel strategie”. Maar meestal beklijfde dat niet lang en kreeg ik het op onverwacht momenten in mijn snuit terug. Vaak eindigde dat met gedachte dat ik een oelewapper was en de rest van de wereld z’n zaakjes (of hoofd eigenlijk) wel voor elkaar had. Je kunt je wel voorstellen dat ik met deze ongezellige gedachte in een volgend loepje terechtkwam.

Dus waarom lukt het nou niet om zomaar even je gedachtes overboord te gooien? Tips van anderen en dit soort quotes te volgen? Terwijl het zo wezenlijk is voor kernverandering, en lekkerder in je vel zitten. Meestal omdat er niet bij wordt verteld HOE je dat dan moet doen. En dat is waarom ik in alles wat ik doe als trainer precies hiermee bezig ben, vanuit allerlei verschillende invalshoeken mensen te leren over het HOE. En daarmee te laten ontdekken, schoonmaken, opruimen, afstoffen, omvormen, helen, doorbreken en te leren hoe de liefdevolle baas in hoofd uit te nodigen in plaats van een stinkend kritisch monster.

Nou kan ik natuurlijk vertellen dat mijn leuke trainingen je allemaal gaan helpen, wees gerust dat ga ik straks ook doen. Maar liever nog geef ik je een voorproefje over het HOE. Een oefening om je gedachtes wat los te schudden in jouw hoofd. Doe je mee? Neem dan je stroom van gedachtes eens onder de loep en pik er een uit die riekt naar zelfkritiek, bijvoorbeeld: dit kan ik toch niet, ik bent niet goed genoeg, ik ben ook overal verantwoordelijk voor, ik ben perfectionist, ik mag geen fouten maken, ik moet alles zelf doen, ik moet aardig gevonden worden, enz. Schrijf dat zinnetje op en vraag jezelf af: Is het waar wat hier staat? Is het echt echt echt, altijd én in elke situatie waar? Kijk er eens van een afstandje naar. En stel jezelf dan de onderstaande vragen. Je hoeft deze vragen niet helemaal precies te beantwoorden, maar laat elke vraag gewoon eens rustig bezinken en neem de tijd voor elke vraag. Je kan ook iemand erbij halen en deze vragen laten stellen aan jou. Geef dan niet hardop antwoord, maar laat rustig het antwoord van binnen komen, en geef een knikje als je toe bent aan de volgende vraag.

De vragen: Waar en wanneer heb ik besloten dat deze gedachte (overtuiging dus) waar is? Wat heeft deze overtuiging mij voor positiefs opgeleverd in mijn leven? Stel dat deze overtuiging een absurde gedachte zou zijn, in plaats van een ware, wat zouden dan de gevolgen zijn? Wat heeft het in standhouden van deze overtuiging mij gekost in mijn leven? Hoe lang ga ik deze prijs nog betalen? Heb ik deze oude overtuiging NU nog nodig?? En…. wat zou ik wel aan een ander vertellen wat ik niet aan mezelf vertel? Welke nieuwe helpende gedachte/overtuiging wil ik in de plaats van die oude. En als ik daarin zou geloven, hoe zou dat voelen? Wat zie ik dan? Wat hoor ik dan? Wat vertel ik dan aan mezelf? Wat wordt er dan mogelijk in mijn leven? Wat zou het me allemaal opleveren? En wat nog meer?

Ik ben heel benieuwd, misschien heb je een grote mindshift ervaren, of alleen een eerste bewustzijn, of is er iets losgeschud. Misschien is er meer nodig. Vertel me gerust je ervaringen hieronder. Hoe dan ook, wens ik je veel liefdevolle ♥baas in jouw hoofd.

Warme groet, Renée

Trainer De eerste verdieping opleidingen

 

 

PS Herken je dit, ben je nieuwsgierig naar mogelijkheden om je hoofd te legen en je lekkerder in je vel te voelen? Kom eens een dagje ontdekken hoe snel dat kan m.b.v.  NLP en een beetje meer kennis van hoe je brein werkt, en nog veel meer leren. Bijvoorbeeld in de workshop “NLP in 1 dag. Of misschien wil je een keer met mij of een van mijn collega’s kennismaken, sparren en al je vragen stellen.

Bij “De eerste verdieping” geven we al meer dan 15 jaar opleidingen en workshops die allemaal draaien om lekkerder in je leven te zitten. Door meer te begrijpen over jezelf of anderen, emoties beter te vatten, en meer in contact te zijn met het voel-deel van je brein. Voor iedereen die nieuwsgierig is, eigen patronen wil ontdekken, en dit alles verder wil verbinden. Je bent van harte welkom in een van onze gezellige panden in het centrum van Delft, hartje randstad en goed bereikbaar.

 

Systemisch Werk in de praktijk

Systemisch Werk in de praktijk

Je sociale blauwdruk Wat je je waarschijnlijk niet realiseert, is dat de manier waarop je relaties nu definieert en vormgeeft voor een heel groot deel gestuurd wordt door de blauwdruk die je in de eerste jaren van je leven hebt gemaakt. Als volwassene wordt de manier...

Familieopstellingen

Familieopstellingen

Familieopstellingen  Een familieopstelling laat snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is achter je gedrag. Opstellingen helpen om de verborgen verbanden te gaan zien binnen het grotere geheel waar we onderdeel van zijn.  Familieopstellingen, wat...

Geluk kan ook saaaaai zijn!

Geluk kan ook saaaaai zijn!

Onderprikkeling Altijd maar zen is ook niets, toch? Tenminste, zo ervaren mensen het vaak. Gelukkig zijn kan kennelijk ook saai zijn, en dan gaan we weer op zoek naar reuring. Die heen- en weergaande beweging maakt mensen soms verward, waardoor het zomaar zou kunnen...