Hoe gezond zijn jouw keuzes?

Dan denk je al gauw: koop ik vanillevla of kokosyoghurt? Ga ik naar de bioscoop of doe ik mee aan een bootcamp? Maar de kans dat je met dit soort keuzes uiteindelijk op een life-changer uitkomt, achten we vrij klein. Het zijn kortom niet de keuzes die het verschil maken. Natuurlijk wel als je er een heleboel achter elkaar neemt die steeds weer ongezond zijn, maar belangrijker is de sturing achter je keuzes. En die sturing er achter noemen we ook wel zingeving of spiritualiteit: waar lééf je voor? Niet voor de hypotheek en ook niet om elke ochtend een beetje mopperig uit je bed te rollen voor ‘another day at the office’. Maar wel: waar gaat je hart sneller van kloppen, waar zou je iedere dag zingend van onder de douche springen? Waarvoor ben je hier op aarde? Je missie op deze planeet even daargelaten, het gaat ons om de laatste trede richting geluk. Jouw geluk. Het gevoel dat jou iedere dag blij maakt dat je er bent en dat de dag is begonnen. En dat voor een groot deel te maken heeft met keuzes.

Ken jij ze ook? Van die mensen die structureel de verkeerde keuzes lijken te maken. Van de verkeerde baan (ja, het betaalt meer, maar past dat werk ook bij je?) of steeds maar met de verkeerde partner komen aanschuiven omdat hij of zij zo lekker ruikt/mooie auto heeft/spannend uit de ogen kijkt/ook van kinderen houdt/zoveel op je vader lijkt/het tegenovergestelde van je vader is of zich je verjaardag herinnerde. Tot aan welke e-mail beantwoord ik wel en welke kan wel even blijven liggen en gaan we links- of rechtsaf bij de afslag. Steevast de verkeerde keuzes maken betekent dat je voortdurend brandjes aan het blussen bent. Niets loopt lekker en je bent op z’n minst continu achter de feiten aan het aanrennen of jezelf aan het verontschuldigen. Flink frustrerend en niet bevorderlijk voor je geluk.

Aan de andere kant, we hebben allemaal wel eens, en waarschijnlijk vaker, knoeperds van foute keuzes gemaakt. Waar ligt dat aan? Weten we niet wat we willen of kunnen we er gewoon niet goed (genoeg) naar luisteren?

Er zijn veel manieren om een beslissing te nemen, een keuze te maken. Variërend van het plussen- en-minnen lijstje, al dan niet op een bierviltje of Excellijstje, tot aan een goede keuze-stappenlijst die je afvinkt, vrienden die je in het beslissingsproces kunt betrekken en je ‘good old’ buikgevoel dat je kunt volgen.

Hoe maak jij keuzes? Kijk je naar de harde feiten? Luister je naar wat iedereen ervan zegt of voel je van binnen wat je eigen instinct je vertelt? En hoe is jouw slaggemiddelde als het op keuzes aankomt? Blij mee? Heb je de leukste baan, het beste huis, kledingstukken die je fantastisch staan, vrienden met wie je kunt lezen en schrijven, lijken er fulltime engeltjes op je schouder te resideren, ben je iedere dag gelukkig en leef je een leefstijl die goed bij je lijkt te passen?

We bedoelen hiermee niet of je aan het eind van je geld een stukje maand overhoudt, maar meer of je het gevoel hebt dat de zon bij jou vaker wel dan niet schijnt. Het gevoel dat alle stoplichten op groen staan in je leven. Dit is vaak het gevoel wat mensen ervaren wanneer ze keuzes maken die bij hen passen. Wanneer je vaker wel dan niet keuzes maakt die congruent zijn met wie jij bent en waar je heen wilt, ondersteunt het universum (bij gebrek aan een beter woord) je door zaken makkelijker te laten verlopen. Je komt minder kleine hindernissen tegen waarvan je denkt: nee, hoe kan dit nu?! Why me?! En dan hebben we het natuurlijk niet over nooit meer een lekke band krijgen, want dat zijn kleine muggensteken die bij het leven horen. Het gaat hier over een globaal gevoel, of jij zonder obstakels door je week kunt laveren of dat het voelt alsof je tot je knieën in de modder door een rivier heen waadt. Alsof de meeste stoplichten die je tegenkomt op rood staan.

Want zonder extreem spiritueel in de wolken te willen verdwijnen is er wel zoiets als een universum dat je zachtjes en subtiel probeert te laten weten of je op het goede pad zit. Het kan een heel klein stemmetje zijn dat je af en toe twijfel laat voelen bij iets of iemand. Je voelt dit vaak in je onderbuik, een twijfel die je niet kunt thuisbrengen en die je ook niet met feiten kunt onderbouwen.

Om die reden luisteren veel mensen niet naar dat hele vage gevoel dat je nergens op kunt baseren. Als je dit vage stemmetje maar vaak genoeg negeert wordt het op den duur luider en luider. En de groene stoplichten lijken ineens vaker op rood te springen. De flow is eruit.

Oké, weer even met beide benen terug op de grond: gezonde keuzes zijn keuzes die je welzijn bevorderen. Mentaal en fysiek. Die je doel ondersteunen in plaats van saboteren. En het geheim van welzijn en geluk is structureel de keuzes te maken die bij je passen. Die passen bij de doelen die je voor jezelf hebt uitgestippeld.

Hoe heerlijk, je bent zelf de schepper van je eigen universum, hoe zweverig dit ook moge klinken. In het begin van je leven worden keuzes voor je gemaakt: kleren worden voor je uitgekozen, scholen worden gekozen en ook wat je eet bepalen mama en papa. Later sta je zelf aan het roer en dat is aan de ene kant een hele opgave en bij tijd en wijle enorm ingewikkeld, maar aan de andere kant schept het een zee van mogelijkheden.

Het is iets waar niet iedereen bij stilstaat, getuige de reacties die er uit het publiek kwamen bij een lezing die ik bijwoonde over gezondheid. Keuzes maken kwam hierin ook aan bod. Toen de spreker uitlegde dat in feite alles een keuze is, zag ik mensen bijna letterlijk de hakken in het zand zetten: armen over elkaar, lichaam bijna achteruit door de stoelleuning heen… en niet veel later gingen de eerste handen omhoog. ‘Ja, maar als je kiest voor gezondheid kun je er toch niets aan doen dat je aan een snelweg woont met uitlaatgassen?’ ‘Je kunt toch verhuizen?’ was het laconieke antwoord van de spreker. ‘Nou, zo makkelijk is dat niet hoor!’ kwam de verontwaardigde reactie terug. “Ik zeg ook niet dat het makkelijk is, dat is wat anders”, zei de spreker. “Ik zeg dat je een keuze hebt, hoe moeilijk of makkelijk die ook is.” Het ging er bij die specifieke dame niet in. Ook andere mensen uit het publiek vonden de spreker achteraf wat ‘hard’ en zwart-wit, maar in principe heeft de man natuurlijk gelijk. Dat het niet makkelijk is, zelfs enorm moeilijk en ingewikkeld of niet strookt met wat we zouden willen is een tweede, maar feit blijft dat we zelf aan het roer staan, wel degelijk zelf een keuze kunnen maken.

You are responsible for your life. If you are sitting around waiting for someone to fix you, to save you or even to help you, you are wasting your time. Only you have the responsibility to move your life forward.”

(Vrij vertaald: Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Als je afwacht of iemand dat voor jou regelt, jou redt of daarbij helpt, verdoe je je tijd. Alleen jijzelf bent verantwoordelijk om je leven op de rit te krijgen/vooruit te komen.)

Oprah Winfrey

 

Met andere woorden, ben je klaar voor dat laatste puntje, de laatste trede van deze fundering voor het vergroten van je geluk? Want nu je lekker slaapt, bewust naar je voeding hebt gekeken en je beweging, gedachten en relaties onder de loep hebt genomen, is het tijd voor de kers op de taart. Datgene waar het echt om gaat. Dat vorm gaat geven waar jij voor bedoeld bent.

Zo ja, kom dan eens kijken wat NLP kan bijdragen aan jouw ontwikkelpad. Want als we iets weten is dat mensen door deze opleiding nog dichter komen bij wie ze zelf zijn en wat ze echt willen. Klinkt goed toch?

Bekijk hier NLP in 1 dag of de opleiding NLP Practitioner