Overtuigingen – Blog van Cathelijne

blog

Overtuigingen… ze kunnen je helpen of ze kunnen tegen je werken. Zo kun je, als je de hele basisschool als niet onderkend dyslect hebt moeten doorploeteren, de overtuiging hebben dat je geen woordjes kan leren. Overtuigingen blijven lekker in stand omdat je brein alle nieuwe gebeurtenissen overeenkomstig die overtuiging interpreteert. Het brein houdt niet van tegenstrijdigheden. Dus… zul je ook nooit meer je slanke billen kunnen zien als je bedacht hebt dat je dik bent.

Nooit van sporten gaan houden als je ooit bedacht hebt dat dat jouw ding niet is. Nooit koken leuk gaan vinden, etc etc. Nooit? Nou ik ondervind als blije betrokken huiswerkmeedoemoeder hoe hardnekkig het kan zijn. Vorige week tranen omdat hij franse woordjes NOOOOOOOIT zou kunnen onthouden. Deze week kent hij ze allemaal. Maar nu diezelfde tranen omdat hij ze NOOOOOOIT foutloos zal leren schrijven.

Stapje voor stapje ontmantel ik samen met hem zijn negatieve overtuigingen rondom leren. Hoe? Door steeds weer de dirigent in zijn brein aan te spreken (de prefrontale cortex) en die te laten zien: verhip het is eigenlijk wel gelukt!

En ik denk: hoe fijn zou het zijn als in het onderwijs meer mensen weten hoe overtuigingen ontstaan en in stand blijven? Hoe fijn zou het zijn als we kinderen bewust en actief helpen met het ontwikkelen van overtuigingen die hun verder helpen in plaats van belemmeren? Hoe fijn zou het zijn als je niet hoeft te verzuipen in je eigen onmacht, maar leert zwemmen met het brein zoals je dat hebt? Een brein dat op zijn eigen manier altijd succesvol kan zijn!

Ik vind het een eer en een genoegen dat ik de ruimte krijg van mijn zoon hem te helpen nieuwe paden in zijn brein te ontwikkelen. Paden die hem bij mogelijkheden en succes brengen. Ik ben dankbaar dat hij nog niet gefrustreerd genoeg is geraakt om de boel helemaal dicht te gooien. Ik vind het een verrukkelijke ontdekkingsreis in zijn brein en in onze relatie (wat kan ik wel en niet zeggen, wat werkt wel en wat niet, hoe blijf ik zijn medestander en word ik nooit de huiswerkzeurkous). NLP voor iedereen die met kinderen werkt. Maar vooral gewoon vooral voor iedereen.

Cathelijne

Blog Overtuigingen