Perceptie is Projectie

Het is vakantie en we zitten te ontbijten. Ontbijten is een fenomeen dat ik als alleenwonende vrouw niet zo ken. Nu ik tijdens de vakantie bij vrienden verblijf, vind ik het ontbijt het hoogtepunt van de dag. Gezellig kletsen en lachen onder het genot van een kopje koffie, een broodje en nog één….ik vind het fantastisch! We praten over van alles en nog wat: van de dikte (of het gebrek daaraan) van de jam tot de zin van het leven, heerlijk.

Vanmorgen gaat het over vervoersmiddelen. Mijn goede vriend, die de 65 inmiddels is gepasseerd, is een gepassioneerd motorrijder. Na een vervelend ongeluk besloot hij het iets veiliger aan te pakken en een ‘roller’ aan te schaffen.a
Het schijnt een soort kruising te zijn tussen een motor en een scooter, net zo snel maar veel stabieler op de weg. Hij kijkt erbij alsof het om een fiets met zijwieltjes gaat. Inmiddels heeft hij ook dat ding aan de kant gezet omdat  “hij de met medelijden gevulde ogen van de andere ‘echte’ motorrijders niet meer kon verdragen”. Huh??? In verbijstering vraag ik hem wat mensen dan wel niet van mij moesten denken in mijn scootmobiel?

Want ja, ik rijd sinds kort (en tijdelijk) trots rond in een gehuurde scootmobiel. Nadat ik een nieuwe knie heb gekregen, is dit het vervoersmiddel dat ervoor zorgt dat ik zelfstandig naar de fysiotherapeut kan, mijn honden een rondje kan laten lopen, en zelfs naar de winkel kan.

Wat zouden mensen dan moeten denken van mij in mijn scootmobiel? Zijn antwoord kwam snel en overtuigd: ze zien een jonge vrouw (dat deel vond ik nog wel fijn) die afhankelijk is van een oude-mensen ding en dus zullen ze vol medelijden naar je kijken. Nogmaals… HUH????

Mijn ervaring was namelijk een andere. Ik zie veel in de ogen van mensen terwijl ik in mijn scoot rond rijd: angst wanneer ik met 6 km per uur om de bocht kom zeilen, herkenning omdat we allebei van de omgeving genieten, een beetje jaloezie bij een mevrouw die zelf met stokken loopt, een vrolijke wat-een koele-scoot blik bij wat kinderen en veelvuldige ik-heb-geen-mening blikken. Maar medelijden? Nee, niet gezien!

Natuurlijk zou ik een heel verhaal op kunnen houden over ‘perceptie is projectie’ en overtuigingen enzo. Maar ja, het is vakantie en we zitten te ontbijten. En straks mag ik weer in mijn scoot naar de winkel!

Trainer Jolanda van Millingen

Blog Perceptie is projectie thumb