Super Coach Challenge intro Renée

Tja coachen… het is echt een vak apart als je verder wilt gaan dan alleen adviezen geven. Toen ik ooit als manager mijn medewerkers coachte deed ik dat veelal door, heel goed bedoeld trouwens, adviezen en tips te geven. En dat werkte natuurlijk zelden, heel soms wel maar meestal niet. Natuurlijk wist ik wel dat tips en tricks niet de bedoeling waren van coachen, dat had ik wel geleerd maar een andere manier kende ik gewoonweg niet. En trouwens het waren ook echt goede adviezen hoor en door mijn super enthousiaste, helpende, resultaatgerichte houding met open hart, bleef ik ze toch geven. En trouwens er leefde ook nog de overtuiging bij me dat als mensen echt mijn adviezen zouden opvolgen dan… zouden ze beter functioneren, makkelijker resultaten halen, lekkerder leven, leuker met hun kinderen of partner kunnen omgaan, handiger in vergaderingen communiceren, wel met die ene vriendin overweg kunnen, enz enz. Herkenbaar? Hoe goed bedoeld ook, adviezen, tips en tricks werken meestal niet. Maar waarom nou toch?

Dus in die tijd besloot ik met NLP aan de slag te gaan, zodat ik kon leren over mensen, hun gedrag en hoe ik ze in beweging kon krijgen, omdat dat toch wel echt mijn passie was. Best even een schok en daarna vooral nieuwsgierigheid om te merken dat ik eerst over mezelf en mijn eigen gedrag ging leren waardoor ik een mega turnaround in mijn leven kreeg waar ik op de dag van vandaag nog steeds intens dankbaar voor ben. Maar daarnaast leerde ik ook over dat je in een gesprek kan luisteren naar ‘de inhoud’ maar ook naar ‘de structuur’.

Ik snapte er in het begin nog geen zak van en voelde me schommelen tussen onbewust onbekwaam en bewust onbekwaam, erg ongemakkelijk. Inmiddels een dikke 10 jaar verder en nog wat opleidingen en ervaring rijker, weet ik eigenlijk niet eens meer hoe ik niet meer naar structuur kan luisteren. Ben ik onbewust bekwaam geworden in luisteren, kijken, voelen, ademen van structuur en moet ik mijn best doen om nog naar de inhoud te luisteren. Weet ik vaak na 5 minuten al wat nou de échte vraag achter de vraag is en welk thema er speelt bij iemand. Soms vragen mensen dan aan mij, huh hoe weet je dat zo snel dat het hierover gaat bij mij. Tja, coachen het is echt een vak apart. En precies dit stukje drijft mij om over te brengen in de coach-challenge. En dat gaat niet alleen over vaardigheden om in structuur te kunnen coachen maar ook over jou als persoon.

Want misschien is nog wel het allerbelangrijkste wat ik heb geleerd, het fenomeen dat we heel vaak onze eigen denkbeelden plakken op de ander. Onbewust, onbedoeld is onze eigen waarheid sturend in ons perspectief op vragen van anderen. Of dat nou in coachen is, bij je partner, je kinderen, je vriend of vriendin, je collega of je baas. Perceptie = Projectie ligt continu op de loer. En als je daar losser van kan komen, je eigen filters opschoont, dan kun je gaan coachen en hoor, zie en voel je in structuur én wat er echt gebeurt aan de overkant in plaats van wat jij erop hebt geplakt.

Doe je mee? De komende weken gaan we je met filmpjes, opdrachten en op allerlei andere manieren inspireren en aan het denken zetten.
Schrijf je hier in!

Groeten
Renée Hilverdink