Welk type ben jij?

Uit de NLP komen de meta-programma’s. Dat zijn basis voorkeuren van mensen om te dealen met de wereld en met informatie. Eentje ervan gaat over hoe je met planning om gaat.

Het verschil in een voorkeur voor ‘procedures’ of ‘opties’ heeft te maken met de manier waarop we met de buitenwereld omgaan. Houd je van zaken die vaststaan, waar je van op aan kunt, of wegen die nog alle kanten op kunnen? Typische procedure-types houden van plannen, organiseren, voorbereid zijn, beslissingen nemen, en voltooien dingen op tijd. Zij komen snel in actie. Optie-types besteden meer tijd aan het opnemen van informatie, zijn flexibel en blijven open voor nieuwe ervaringen. Zij stellen beoordelen, evalueren en beslissingen nemen uit.

Zo hadden we onlangs een meeting met iemand die ons een tijdschema toestuurde voor die betreffende meeting. Vijf minuten kennismaking, tien minuten ideeën presentatie, vijftien minuten discussie en zo ging het nog even verder. Een procedure-type bij uitstek!

Misschien herinner je je nog wel het gedoe dat je met een groepje voor een studieproject had. Veel daarvan heeft te maken met deze dimensie. Iemand met een voorliefde voor procedures wil van tevoren weten: hoe gaan we het doen, wat zijn de tussenstappen en deadlines en hoe zorgen we dat we ons er ook aan houden. Zij houden er ook niet van om tussentijds van de planning af te wijken.

Iemand met een voorliefde voor opties wil juist graag de ruimte hebben om af te wijken, wil in het moment bedenken wat nu een handige vervolgstap is en wil liever niet in beton gegoten planningen. Liever planningen van elastiek zeg maar.

Optie-types kunnen als je niet uitkijkt narrig en gestrest worden van procedure-types, en andersom net zo goed. Discussies spitsen zich vaak toe op teveel versus te weinig duidelijkheid in de planning. Herkenbaar?

Wat is jouw voorkeur? En luister je daar ook naar of probeer je een ander potje op het dekseltje te wrikken?