fbpx

Systemisch Begeleiden

Opleiding Systemisch Begeleiden

Toerusting voor professionele coaching

De vervolgopleiding Systemisch Begeleiden richt zich op hoe je Systemisch Werk in kunt zetten als coach, trainer en/of systemisch opsteller. Je leert hoe je je systemisch denken en waarnemen verder kunt aanscherpen en wat er bij komt kijken om opstellingen te doen, met representanten en in een 1-op-1 setting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gesprek voor je start met een opstelling, het gebruik van materialen om opstellingen vorm te geven, het doen van systemische modules in individuele coaching etc. Voor wie zelf als begeleider van opstellingen aan de slag wil, is er ruim de gelegenheid om je te bekwamen als opsteller. We gaan in op het zelf begeleiden van opstellingen waarin met representanten gewerkt wordt.

Opstellen is een vak 

In Systemisch Begeleiden leer je met de onderliggende basis uit Systemisch Werk 1 en Systemisch Werk 2 wat er allemaal bij komt kijken om een opstelling te begeleiden én systemische vragen te stellen. Want opstellen gaat veel verder dan alleen een opstelling doen, het gaat ook om met systemische oren te luisteren, systemische ogen te kijken en systemisch te voelen wat er allemaal gebeurt, in jouw eigen lichaam en in het systemische veld. Wat zegt iemand niet, hoe zegt iemand iets, welke lichaamstaal merk je, wat gebeurt er in jouw eigen lichaam, en nog veel veel meer.

Een combinatie van zelfkennis, waarnemen, theorie en vaardigheden 

In deze opleiding krijg je alle gereedschappen om systemisch aan de slag te gaan. Of je nu opstellingen met groepen of 1-op-1 gaat begeleiden. Eén van de belangrijke onderdelen van opstellen is bijvoorbeeld het vinden van de “vraag achter de vraag” van een cliënt: waar werk je wel en niet mee en hoe kun je de grootste stap voor verandering maken? Systemisch opstellen is een combinatie van stevige systemische zelfkennis hebben, systemisch goed kunnen waarnemen, theoretische kennis over wetten, dynamieken en interventies paraat hebben, én vaardigheden op het gebied van vraagstelling, systemische druk achterhalen en weten waarnaar je luistert. De basis hiervoor krijg je in Systemisch Werk 1 en Systemisch Werk 2, de finetuning van het opstellen leer je in Systemisch Begeleiden. 

Nooit één antwoord maar vertrouwen in beweging

Er is nooit één weg en nooit één antwoord. Een systemische “casus” is net een huis, je kunt allerlei ingangen nemen en daar waar je terecht komt in het huis, ga je aan de gang. In het vertrouwen dat er altijd beweging komt, waar je ook bent. En dat betekent ook veel zelf je eigen proces weer verder induiken. Ervaren, doen en oefenen! Doe je mee? Mocht je eerst nog wat willen sparren of Systemisch Begeleiden voor jou de volgende stap is, neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek.

De leerstroom Systemisch Werk als Professional bestaat uit:

SYSTEMISCH WERK 1➔ SYSTEMISCH WERK 2 ➔ SYSTEMISCH BEGELEIDEN 

Plek innemen binnen je gezin van herkomst, de basis van Systemisch Werk. Als opsteller is het belangrijk om uit een heel complex verhaal te ontdekken waar de systemische druk zit en eenvoudig terug te geven. In deze podcast kun je Cathelijne modelleren hoe zij dat doet met een onderwerp als je plek nemen.

Opleiding details


Prijs: €1.495,-
De opleiding is vrijgesteld van BTW.

Opleidingsduur: 6 dagen verdeeld over 1 blok van 2 dagen en 4 losse dagen, inclusief een jaar Dagworkshops Familieopstellingen (3x)

Tijden: De opleidingsdagen zijn van 9:30 tot 17:00.

Inclusief: Uitgebreide lunch, onbeperkt koffie/thee en uitgebreide reader.

Voor wie is de opleiding Systemisch Begeleiden?

Als je als systemische opsteller aan de slag wil, is Systemisch Begeleiden dé volgende stap om professioneel met systemische thema’s en tools te werken. Opstellen is echt een vak en gaat veel verder dan wat mensen in de ruimte neerzetten. Het is ook een super mooi vak waar veel valt te leren, of je nou met groepen en representanten wil werken of gaat opstellen in je 1-op-1 coaching. Daarnaast is deze opleiding interessant en zeer geschikt om in z’n algemeenheid te gebruiken in coaching, training of andere soort begeleiding (bijvoorbeeld in zorg of onderwijs). De technieken, tools en met name je manier van kijken en luisteren naar de mensen, zullen je heel veel meer diepgang brengen in je werk.

In de basisopleidingen Systemisch Werk 1 en 2 komen o.a. de systemische wetten, dynamieken en interventies aan bod. Hiermee krijg je een brede basis van systemische theorie, tools en kennis die je als opsteller in Systemisch Begeleiden gaat leren inzetten. Daarnaast werk je in Systemisch Werk 1 en 2 diepgaand je eigen systemische thema’s door. Dit is essentieel als professional en in onze visie belangrijk om goed te kunnen opstellen. De opleiding Systemisch Begeleiden kun je daarom starten als je de opleidingen Systemisch Werk 1 en Systemisch Werk 2 hebt afgerond. Mocht je een andere systemische opleiding hebben gedaan (circa 16 dagen en gericht op persoonlijk ontwikkeling), laat het ons gerust weten, dan kijken we graag met je mee of deze opleiding goed aansluit.

Opleidingsdata

OpleidingscodeDataTrainers
SystBeg2020
Blok 1: 5 en 6 november 2020   (do/vr)
Blok 2: 14 januari 2021   (do)
Blok 3: 3 februari 2021   (wo)
Blok 4: 12 maart 2021   (vr)
Blok 5: 14 april 2021   (wo)
Richard Spek

SystBeg2020

Blok 1: 5 en 6 november 2020   (do/vr)
Blok 2: 14 januari 2021   (do)
Blok 3: 3 februari 2021   (wo)
Blok 4: 12 maart 2021   (vr)
Blok 5: 14 april 2021   (wo)

Trainers

Richard Spek

Programma opleiding Systemisch Begeleiden

Theorie en veel praktijk

Deze inspirerende opleiding bestaat uit 6 dagen waarin je met een blok van 2 dagen start en daarna 4 losse dagen over de tijd verspreid hebt. Hierdoor is er veel tijd tussendoor om te oefenen en bekwaam te worden in het toepassen van de technieken en het gedachtegoed. Daarnaast mag je gedurende je opleiding als representant onze dagworkshop Familieopstellingen bijwonen. Hier leer je ook veel, als representant maar ook door de opsteller te observeren.

Onderwerpen in de opleiding Systemisch Begeleiden

 • Wat komt er bij kijken om een opstelling te begeleiden
 • Systemische vragen stellen
 • Systemisch kijken, denken, luisteren en voelen
 • Opbouw van een opstelling met behulp van het 10 stappenplan
 • Ervaren van het lege midden en het innerlijke proces van de begeleider
 • Herkennen van systemische overdracht en tegenoverdracht
 • De attitude van de begeleider
 • Herkennen en gebruiken van diverse wetten en dynamieken
 • Welke modules passen bij welke dynamieken
 • Keuzes maken
 • Hoe gebruik je taal
 • Opstellingen in 1 op 1 coaching
 • Fenomenologisch waarnemen

Resultaat 

Je hebt ontdekt, ervaren en geleerd over:

 • Wat is de systemische vraag achter de concrete vraag
 • Hoe kun je je interventie zo inrichten dat de cliënt ook echt de mogelijkheid tot groei en verandering kan pakken
 • Hoe je de systemische basiskennis kan toepassen in opstellingen
 • Hoe je een innerlijke houding hebt van vertrouwen, mogelijkheden en aanwezigheid 

Samenvattend leer je om met een nieuwe bril systemisch te denken, voelen, kijken en te  luisteren vanuit de rol van professional maar met een hele grote dosis empathisch vermogen.  Met deze systemische bril krijg je letterlijk een nieuwe kijk op vraagstukken, kom je snel tot de kern waardoor er beweging kan komen. 

 • Hoe je uit de vele interventies die er zijn kunt kiezen welke je gaat inzetten
 • Hoe je schoon blijft als opsteller en je eigen systemische dynamieken alleen in zet ten dienste van de cliënt
 • Hoe je helend contact kan maken
 • Hoe je zelfs bij een ‘koffieautomaat gesprek’ iets kan zeggen of doen waardoor er verandering ontstaat
 • Ook veel over jezelf, als het gaat om je eigen emoties, wijze van contact maken, overtuigingen, enz.

Samenvatting

Systemisch Begeleiden

Systemisch begeleiden is veel zelf ervaren, doen en oefenen

In deze opleiding krijg je alle gereedschappen om systemisch aan de slag te gaan. Of je nu opstellingen met groepen of één-op-één gaat begeleiden, of dat je als trainer/coach/therapeut/leidinggevende etc systemisch werk in combinatie met andere interventies wil inzetten. De combinatie van systemisch waarnemen, jezelf en het veld kunnen inzetten, kennis hebben van wetten, dynamieken en interventies, weten welke vragen je kunt stellen om de systemische ‘druk’ te achterhalen en welke interventies daarin mogelijk zijn, maken dit werk zo divers en interessant. Er is nooit één weg en nooit één antwoord.. Een systemische “casus” is net een huis, je kunt allerlei ingangen nemen en daar waar je terecht komt in het huis, ga je aan de gang. In het vertrouwen dat er altijd beweging komt, waar je ook bent. En dat betekent ook veel zelf je eigen proces verder induiken, ervaren, doen en oefenen. Doe je mee?

Ben je nieuwsgierig geworden of Systemisch Begeleiden wat voor je is? Je bent van harte welkom om met Richard te sparren.

Wil je advies?

| Deel deze opleiding

Vervolg opleiding

Zijn mensen en mogelijkheden je passie! Wil je NLP als professional toepassen en verandering ook overbrengen aan anderen. Of je nu leidinggevende bent, in het onderwijs werkt of misschien wel zelfstandig coach wil worden, en alles wat ertussen zit, NLP professioneel toepassen in “begeleiding en coaching” leer je in de opleiding Coachen met Impact. Een opleiding voor iedereen die verder wil kijken dan het probleem dat mensen hebben. De reden dat iemand vast zit of niet verandert, is misschien wel het allerminst interessant. Door met NLP, oplossingsgericht en met focus op mogelijkheden en het onbewuste te werken, creëer je een krachtige hefboom voor verandering. Wil je sparren of Coachen met Impact  bij jou en je ontwikkeling past? Je bent welkom voor  gratis adviesgesprek met een van de trainers.

Waarom De eerste verdieping?

 • De eerste verdieping geeft al 15 jaar een breed scala aan verdiepende persoonlijke en professionele opleidingen o.g.v. NLP, Systemisch Werk, Body Mind, Coaching en Trainerschap.
 • Gratis herhalen. Omdat we zeker weten dat je veel leert en blij wordt van onze opleidingen, durven we levenslange garantie te geven! Lees hier alle ins en outs over hoe dat werkt.
  Nog geen 100% zekerheid? Je kunt altijd vrijblijvend een optie nemen. Deze optie is geldig tot 3 weken voor de start van de opleiding of zoveel eerder als dat de opleiding vol loopt. Je plek blijft dan gereserveerd totdat we je een mail sturen om te beslissen.
 • Al onze opleidingen zijn erkend door het CRKBO.
 • De NLP-opleidingen zijn erkend door de NVNLP. Voor het verkrijgen van het erkende NLP Practitioner certificaat vinden we het vooral belangrijk dat je NLP lekker toepast in je dagelijkse leven en daarom nemen we geen examen af maar staan we de hele opleiding wel ruimschoots stil bij jouw leerproces en hoe je dit kunt toepassen. 
 • Je krijgt een uitgebreide manual (ook digitaal in PDF), deelname aan intervisiegroepen en toegang tot de besloten facebookgroep.
 • Jouw persoonlijke leerproces staat voorop. De opleidingen worden gegeven door zeer ervaren en betrokken trainers, die ook allemaal coach zijn. Daarbij zijn er altijd genoeg assistent-trainers aanwezig om ook buiten de plenaire momenten persoonlijke aandacht voor iedereen te hebben.
 • Je krijgt na deze opleiding optioneel een gratis adviesgesprek.
 • Het is mogelijk om onze opleidingen in termijnen te betalen, zonder extra kosten.
 • In veel gevallen betaalt de fiscus mee aan jouw scholing. Bekijk de fiscale voordelen die je bij het volgen van onze opleidingen kunt aanvragen.
 • Als ZZP-er kun je onze opleidingen als scholingskosten voor jouw bedrijf boeken.
 • Vaak zijn werkgevers bereid een (gedeelte) van de kosten en tijd voor hun rekening te nemen. Wij kunnen met je meedenken hoe dit te verwoorden.

Meerdere leerstromen

Onze opleidingen gaan over professionele en persoonlijke ontwikkeling en dat is iets wat nooit meer stopt. Je kunt dus altijd ‘verder’, of dat nu is door intervisie, boeken lezen, vervolgopleidingen of coaching. Voor wie bij ons verder wil, kunnen we het volgende aanbieden:

Ben je nieuwsgierig welk vervolg het beste bij jouw ontwikkelpad past? Je bent welkom voor een gratis adviesgesprek op maat.