Opleiding Taal van het Lichaam

The Body is wise

Waarom zetten we die ene cruciale stap niet? Blijft het net even wat veiliger om te blijven zitten waar je zit? In het filmpje hieronder wordt zo enorm mooi weergegeven wat we allemaal in het dagelijkse leven steeds weer doen. Wel willen, net niet doen. Omdat het spannend is, omdat ons lijf op slot gaat, omdat we bang zijn voor het onbekende, voor afwijzing, voor verliezen wat we hebben.
En dus, heel oer, gaan we er niet voor. Voor de stap naar meer verbinding met je partner, voor het opzeggen van je baan, voor het nee zeggen tegen je moeder, voor die wereldreis maken, voor……Wat zijn jouw dromen?

De opleiding Taal van het Lichaam draait hierom. Hoe we al heel jong allerlei overlevingspatronen hebben ontwikkeld die maken dat we niet VOLOP LEVEN. Als therapeut, coach en als mens zul je enorm veel leren in deze opleiding. Taal van het lichaam, van overleven naar LEVEN.

Bio-psychologie, hechting, emoties, en brein

Taal van het Lichaam gaat over bio-psychologie, dus het raakvlak van biologie en psychologie. Het gaat over het brein, emoties, regulatie van het zenuwstelsel en hechtingstrauma’s.

Al heel jong ervaren we allerlei schuurmomenten die we als ‘traumatisch’ opslaan in ons lichaam, in ons impliciete geheugen, limbisch brein en autonoom zenuwstelsel.

We willen er allemaal bij horen, hechten is net zo belangrijk voor ons als eten en drinken. Door de combinatie van schuurmomenten en erbij willen horen, ontwikkelen we als kind overlevingspatronen, die deels onze kwaliteiten worden maar ons op een bepaald moment ook gaan tegenwerken, te veel energie gaan kosten, je blokkeren om in je autonomie te staan, en je levensenergie en groei vastzetten.

Dat uit zich bijvoorbeeld in:

 • Te hard werken, te veel je best doen
 • Perfect zijn, geen fouten mogen maken
 • Altijd klaar staan voor de ander, people pleasen, altijd zorgen
 • Stoer sterk en dapper zijn, altijd de grote moeten zijn
 • Niet kunnen stilstaan, altijd bezig
 • In hoofd zitten, alles rationaliseren
 • Te veel emoties, hoog gevoelig
 • Alles moeten controleren
 • Niet durven, klein voelen
 • Niet welkom voelen, niet erbij voelen horen
Al deze patronen blijken zelden ‘talig’ doorbroken te kunnen worden, daarvoor zitten ze te diep opgeslagen in ons zenuwstelsel en ons celgeheugen. De opleiding Taal van het Lichaam biedt inzicht in deze diepe opslag en tools om ‘op te ruimen’. Als het ware het zenuwstelsel en het celgeheugen te resetten waardoor er weer openheid en groei mogelijk is.

De opleiding is voor iedereen geschikt die zich verder wil verdiepen in een praktische body-mind-toepassing. Waarbij je leert hoe je kennis van het lichaam/zenuwstelsel kunt integreren in de persoonlijke ontwikkeling van jezelf en van de mensen die je begeleidt.

Wil je ontdekken of de opleiding Taal van het Lichaam voor jou de juiste stap is; voor jezelf of als professional? Of wil je weten of je vooropleiding een goede basis is? Je bent welkom om te komen kennismaken met een van de trainers of voor een gratis (telefonisch) adviesgesprek.

De ‘Taal van het Lichaam’ zegt alles over wat mensen van binnen doen

In deze training leer je over:

 • de samenhang tussen het brein, lichaam, cellen, autonoom zenuwstelsel, hechting, emoties, trauma en overlevingspatronen
 • de hechtingsstijlen van John Bowlby, en de invloed van veilige, vermijdende, angstige en chaotische hechting op relaties
 • contractie en expansie van ons lichaam, onze cellen en ons autonome zenuwstelsel
 • het onderscheid tussen primaire, secundair/adaptieve, tertiair/somatische emoties
 • emoties als schaamte, schuld, verdriet, boosheid en angst;
  • wat schaamte doet met contact en intimiteit
  • verschil tussen schuld en schaamte
  • het nut van boosheid
  • gemis, verlangen, rouw en verdriet
  • hoe angst zich vertoont in je lichaam en autonoom zenuwstelsel
 • dissociatie van emoties, overspoeld raken door emoties en regulatie van emoties
 • de basisbehoeftes van elk mens(enkind): verbinding, veiligheid, afgestemd op eigen behoeftes, vertrouwen, autonomie en liefde, intimiteit en sexualiteit
 • regulatie van het autonoom zenuwstelsel en arousal
 • traumadriehoek
 • overlevingsdelen, gezonde delen en trauma delen van Franz Rupert
 • reguleren van het autonoom zenuwstelsel vanuit Somatic Experience van Peter Levine
 • het hoofd, hart en buik brein
 • de polyvagale theorie, het belang van de pre-frontrale cortex en het top-down en bottom-up begeleiden
 • het uiterst scherp waarnemen van het lichaam voor interventies
 • de basisbehoeften van elk mens
 • Neuro Affective Relation Model (NARM) van Larry Heller

Data Opleiding Taal van het Lichaam

TvhL2019-1:
Blok 1: 14 en 15 februari 2019
Blok 2: 14 en 15 maart 2019
Blok 3: 11 en 12 april 2019
Blok 4: 23 en 24 mei 2019
Trainers: Anja Bijker en Renée Hilverdink
 

TvhL2019-2:
Blok 1: 7 en 8 oktober 2019
Blok 2: 4 en 5 november 2019
Blok 3: 2 en 3 december 2019
Blok 4: 6 en 7 januari 2020
Trainers: Anja Bijker en Renée Hilverdink
 


Tijden:
De opleidingsdagen zijn van 9:30 tot 17:00.

Prijs:
€ 1.495,- inclusief een uitgebreide lunch, onbeperkt koffie/thee en uitgebreide reader. De opleiding is vrijgesteld van BTW.

Overige informatie:
De opleiding omvat 9 trainingsdagen en optioneel een afsluitend ontwikkelgesprek met een van onze trainers.


Resterende data van lopende opleidingen:

TvhL2018-1:
Dag 9: 28 november 2018
Trainers: Anja Bijker en Renée Hilverdink
 

TvhL2018-2:
Dag 3: 12 december 2018
Dag 4: 9 januari 2019
Dag 5: 30 januari 2019
Dag 6: 20 februari 2019
Dag 7: 20 maart 2019
Dag 8: 24 april 2019
Dag 9: 29 mei 2019
Trainers: Anja Bijker en Renée Hilverdink
 

Deze opleiding is voor iedereen die met mensen werkt een grote aanvulling, waaronder trainers, therapeuten, coaches; mensen uit de paramedische zorg, gezondheidszorg, onderwijs en het bedrijfsleven zoals managers en HR-professionals.

Programma Taal van het Lichaam

De opleiding bestaat uit 8 dagen verdeeld over blokken van 2 dagen.

Gratis herhalen

Omdat we zeker weten dat je veel leert en blij wordt van onze opleidingen, durven we levenslange garantie te geven! Je mag altijd een opleiding over doen, gewoon om de puntjes op de i te zetten en jezelf nog eens in de sfeer van groei en inspiratie te dompelen. We rekenen dan slechts 10% van de actuele opleidingsprijs! Dit geldt voor alle opleidingen van meer dan 3 opleidingsdagen. Je kunt dit doen als je de opleiding volledig hebt gevolgd en voor één opleiding tegelijk. We reserveren per opleiding een aantal plekken hiervoor, dus neem gerust contact met ons op wat de mogelijkheden zijn. Soms lukt het meteen en anders meestal wel de opleiding daarop. Natuurlijk mag je ook altijd eerst even met ons sparren of dit goed past bij de fase van je ontwikkeling.

Deelname Taal van het Lichaam

Deelname aan de opleiding is inclusief uitgebreide manual (ook digitaal in PDF), deelname aan intervisie groepen en toegang tot de besloten facebookgroep. Elke dag is er een uitgebreide lunch en onbeperkt koffie en thee. De opleiding wordt gegeven door twee senior-trainers en er zijn altijd 2-4 assistent-trainers aanwezig om ook buiten de plenaire momenten genoeg aandacht voor iedereen te hebben.

Betalen in termijnen

Het is mogelijk om onze opleidingen in termijnen te betalen, zonder extra kosten. Neem bij je inschrijving contact met ons kantoor op als je hier gebruik van wil maken en dan stemmen we graag een regeling met je af.

Fiscale mogelijkheden

Bekijk de fiscale voordelen die je bij het volgen van onze Taal van het Lichaam opleiding kunt aanvragen. In veel gevallen betaalt de fiscus mee aan jouw opleiding.

Via je werkgever?

Vaak zijn werkgevers bereid een (gedeelte) van de kosten en tijd voor hun rekening te nemen. Heb je onze hulp nodig, we kunnen meedenken, een voorstel schrijven voor je werkgever of je helpen bij het verwoorden van  de onderbouwing van je keuze.

Als ZZP-er/ zelfstandig ondernemer

De kosten van deze opleiding kun je als scholingskosten voor jouw bedrijf boeken.

Aanmelden Taal van het Lichaam

Je kunt je hier aanmelden door het formulier in te vullen. Na ontvangst van je aanmelding sturen we de bevestiging en factuur per mail toe (kijk in je spam als je niet binnen twee werkdagen iets ontvangen hebt!). Betalen graag uiterlijk drie weken voor aanvang van de opleiding.

Neem vrijblijvend een optie

Nog geen 100% zekerheid? Je kunt een plaats reserveren totdat je een beslissing hebt genomen. Je kunt altijd een kosteloos gesprek met een van de trainers laten inplannen, dan nemen we met je door of de opleiding past bij je verwachtingen en doelen.

Eerst kennismaken?

Wil je alvorens een keuze te maken een gesprek met een van onze trainers? Dat kan natuurlijk. In zo’n persoonlijk gesprek helpen we je een keuze te maken die past bij je doelen en ambities. Of kom naar onze workshop Taal van het Lichaam in 1 dag om sfeer te proeven. Als je al zeker bent van het volgen van een opleiding kun je je vanzelfsprekend ook direct inschrijven.

Mogelijkheid tot verdieping en specialisatie

Taal van het Lichaam gaat ook over persoonlijke en professionele ontwikkeling en dat is iets wat nooit meer stopt. Je kunt dus altijd ‘verder’, of dat nu is door intervisie, boeken lezen, vervolgopleidingen of coaching. Voor wie bij ons verder wil, kunnen we het volgende aanbieden:

Ben je nieuwsgierig welk vervolg het beste bij jouw ontwikkelpad past? Je bent welkom voor een gratis adviesgesprek op maat.