STAP-budget


Hoe werkt het?

STAP-budget, hoe werkt het?

STAP – €1.000,- subsidie op alle meerdaagse opleidingen

Goed nieuws! De overheid betaalt mee aan jouw ontwikkeling door middel van een subsidie van €1.000,- op alle meerdaagse opleidingen van De eerste verdieping. Dat betekent concreet dat je €1.000,- minder betaalt voor je opleiding als je het STAP-budget krijgt toegewezen door het UWV. Op deze pagina lees je alles wat jij moet doen om het STAP-budget aan te vragen.

STAP-Budget aanvragen in 4 simpele stappen – Wat moet ik doen?

 • STAP 1 – Kies in het inschrijfformulier de opleiding en data van jouw keuze. Vul het formulier volledig in en selecteer bovenin de knop STAP-vooraanmelding.
  • Je kunt ook naar de opleidingspagina van jouw opleiding gaan en bij de opleidingsdata de knop inschrijven selecteren, dan kom je meteen in het juiste inschrijfformulier.
  • Let op: Vul minimaal 3 werkdagen (liefst eerder) voor de 1e datum van de STAP-aanmeldperiode van het UWV (zie verderop wanneer die zijn) ons inschrijfformulier volledig en juist (ook je geboortedatum) in. Als je het niet juist of tijdig invult, loop je het risico dat je niet op tijd bent of het UWV je aanvraag afkeurt, en dat is natuurlijk zonde.
  • Het STAP-budget is voor jou persoonlijk en voor een specifieke opleiding met specifieke opleidingsdata. Je kunt het dus niet in z’n algemeenheid aanvragen en ook niet voor iemand anders.
 • STAP 2 – Wij verwerken het je gegevens van het inschrijfformulier en dan ontvang je van ons per mail (let op je SPAM-box) de bevestiging met uitleg én het officiële STAP-aanmeldingsbewijs.
  • Dit bewijs is belangrijk want alleen hiermee, samen met je DigiD, kun je je STAP-budget aanvragen. Wij hebben nu voor jou een plaats gereserveerd in de door jou gekozen opleiding met opleidingsdata.
 • STAP 3 – Ga op de 1e dag van de STAP-aanmeldperiode (zie verderop wanneer die zijn) om 10 uur naar de website van het UWV om je STAP-budget daadwerkelijk aan te vragen.
  • Als je met je DigiD bent ingelogd, laat dan het venster openstaan, zodat je plek in de wachtrij bewaard blijft. Aan de hand van jouw studentnummer zou de betreffende opleiding al geselecteerd moeten worden. Mocht dat niet zo zijn, let er dan goed op dat je de juiste opleiding selecteert.
 • STAP 4 – Als jouw STAP-aanvraag door het UWV wordt goedgekeurd, schijven we je definitief in voor de opleiding en ontvang je van ons de factuur waarbij het STAP-budget van €1.000,- van de opleidingsprijs is afgetrokken. Wij krijgen dit bedrag dan weer van het het UWV betaald, daar hoef jij niets meer voor te doen.
  • Wordt de aanvraag niet toegekend door het UWV (ze hebben per ronde een beperkt budget) dan vernemen we graag van je of je alsnog deelneemt aan de opleiding of dat je je optie voor een plek laat vervallen.

STAP-aanmeldperiodes – Wanneer kan ik het precies aanvragen?

Er start elke 2 maanden een nieuwe STAP-aanmeldperiode bij het UWV. Omdat de overheid met een beperkt budget per ronde werkt en dit soms binnen een paar uur of dagen op is, raden we je aan om:

 • Uiterlijk 3 werkdagen (of liever eerder) vóór de startdatum van de STAP-aanmeldperiode bij ons via het inschrijfformulier je aan te melden voor een opleiding met STAP. Je krijgt dan tijdig het benodigde STAP-aanmeldingsbewijs van ons in je mail (let op je SPAM-box)
 • Op de 1e datum de STAP-aanmeldperiode (zie hieronder wanneer die zijn) om 10 uur ’s morgens met je STAP-aanmeldingsbewijs en je DigiD op de UWV website je STAP-aanvraag te doen.

De STAP-aanmeldperiodes van het UWV voor 2022:

STAP-aanmeldperiodes van het UWV in 2023 zijn:

Je opleiding moet starten tussen:

Van 2 januari t/m 28 februari 2023 30 januari t/m 30 mei 2023
Van 1 maart t/m 30 april 2023 29 maart t/m 31 juli 2023
Van 1 mei t/m 2 juli 2023 29 mei t/m 30 september 2023
Van 3 juli t/m 3 september 2023 31 juli t/m 30 november 2023
Van 4 september t/m 31 oktober 2023 2 oktober 2023 t/m 31 januari 2024
Van 1 november t/m 31 december 2023 29 november 2023 t/m 31 maart 2024
 • De aanvraag bij het UWV moet minimaal 4 weken voor de startdatum van de opleiding zijn en de startdatum van de opleiding mag niet later zijn dan 3 maanden na afloop van de STAP-aanmeldperiode. Je kan dus bijvoorbeeld niet nog 2 weken voor de start van een opleiding je STAP-budget bij het UWV aanvragen.
 • Om het je makkelijk te maken, vind je op elke opleidingspagina bij alle specifieke opleidingsdata wanneer je voor die data je STAP-budget bij het UWV moet aanvragen.
 • Per persoon kun je één keer per kalenderjaar het STAP-budget toegekend krijgen. Dit staat dus los van in welk kalenderjaar je opleiding start of plaatsvindt!
 • Wordt jouw aanvraag afgekeurd, dan kan je gedurende die STAP-aanmeldperiode niet nogmaals een aanvraag indienen maar moet je wachten tot de volgende STAP-aanmeldperiode.

STAP-buget – Voorwaarden van het UWV

Het UWV heeft een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor het STAP-budget:

 • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget gekregen. Dat betekent concreet dat je maximaal 1x per kalenderjaar het STAP-budget van 1.000 euro toegekend kan krijgen (dit staat dus los van in welk kalenderjaar je opleiding start of plaatsvindt).
 • Je bent ouder dan 18 jaar.
 • Je ontvant geen AOW.
 • Jij of je partner heeft de Nederlandse nationaliteit of een andere nationaliteit van een land binnen de Europese Unie.
 • Je bent volksverzekerd. Heb je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering gehad? Dan ben je verzekerd voor de volksverzekeringen.