Systemisch Werk en Familieopstellingen


Ruimte voor verandering.

Systemisch Werk en Familieopstellingen

Op onbewust niveau trappen we vaak steeds weer in dezelfde valkuilen. Te hard werken, je steeds maar schuldig voelen, niet genoeg zelfvertrouwen hebben, alles willen controleren, jezelf wegcijferen of juist steeds maar met kracht en met bravoure je door dingen heen bikkelen. Allemaal patronen die energieverlies geven. Energie die je in kan zetten voor positieve dingen, om je leven vorm te geven zoals je het echt wil. Maar ja…..als je even kon beslissen ‘ik doe het nu anders’…..dan had je dat natuurlijk al lang gedaan! Hoe komt het toch dat we steeds maar weer……

De invloed van families is mega

Je familie is het eerste systeem waar je deel van uitmaakt. En het menselijk geweten (ons gevoel voor wat we wel en niet kunnen en moeten doen) wordt voor een groot deel bepaald door die ongeschreven familieregels. Hoe komt het dat je te veel verantwoordelijkheidsgevoel hebt? Te emotioneel of te gestrest reageert? Of vermijdingsgedrag vertoont? Succes of geluk niet kan accepteren? Altijd maar zorgt voor anderen en maar blijft geven? Of misschien is jouw leven een rode draad van onnodige conflicten of ben je soms wat onverklaarbaar somber.

Nieuwsgierig en sta je open?

Misschien weet je helemaal niet waar je dit moet zoeken of wil je dit ook niet, maar wanneer je met open vragen op dit vlak loopt en nieuwsgierig bent, loont het om eens naar het systeem waar je vroeger in leefde te kijken: je familie.

Waarom een familieopstelling

Systemisch werk maakt onder andere gebruik van familieopstellingen, een hands on manier om overgenomen gewoontes en oude patronen bloot te leggen. Op deze manier focus je onder leiding van een ervaren opsteller op een vraag of thema dat steeds weer terugkomt in je leven. Dat kan zijn: ik val altijd op verkeerde mannen, het lukt me maar niet om gezond te leven, ik verknal het in werksituaties altijd voor mezelf of ik werk keihard en krijg er nooit de eerlijke waardering voor etc.

Hoe werkt een familieopstelling

De opstelling die vervolgens wordt gedaan (met behulp van representanten of poppetjes die in dit voorbeeld je familie voorstellen) is als een kijkdoos die je even mag openknippen en zo blootlegt hoe jouw familiebanden nu precies in elkaar zitten en wat ieders plek was binnen jouw familie. Het is verbazingwekkend hoe je in zeer korte tijd naar boven haalt wat nu precies de onderliggende mechanismen van jouw denken en handelen zijn. Het geeft je bovendien het inzicht en de moed om je eigen stappen te gaan zetten. Last but not least schept het mogelijkheden om weer in je kracht te gaan staan.

Zelf aan de slag met Systemisch Werk!

Hoe herken je dat je vanuit je blauwdruk van vroeger reageert? Stel jezelf alvast de vraag: hoe sta ik in contact met anderen? Heb jij bij wijze van spreken de tent helemaal open als je op de camping staat, half dicht of helemaal dicht? Loop jij je het vuur uit je sloffen voor anderen of laat je juist voor je zorgen? Moet alles uitgesproken worden of blijven dingen juist bedekt? Sta je altijd op de voorgrond of liever wat achteraf?

Drie terugkerende vragen die je jezelf kan stellen

Kom je een rode draad tegen? Een terugkerend patroon, of misschien twee? Steeds maar weer terugkerende patronen zijn vaak terug te brengen naar drie vragen, met subvragen, rondom drie thema’s die je jezelf voor elke situatie kan stellen, of het nou werk is, relaties, opvoeding, geld of zelfs voor je gezondheid:
1. Hoor ik erbij? Ben ik welkom zoals ik ben, met alles erop en eraan? Voel ik mezelf net zo belangrijk als ieder ander in de groep? Mag ik helemaal mijn plek innemen? Doe ik ertoe?
2. Maak ik mezelf te groot of te klein ten opzichte van anderen? Concreet: neem ik te veel of juist te weinig verantwoordelijkheden en plek in? Maak ik mezelf groot, klein, of gelijk aan anderen? Welke plek neem ik in?
3. Hoe ga ik om met de balans in geven en nemen? Geef ik bijvoorbeeld graag (complimenten, cadeautjes, zorg) maar vind ik het lastig om iets terug te krijgen. Of En hoe ga je om met gevoelens van schuld die hieruit voort kunnen komen?

Op een onbewoond eiland heb je geen gedoe

Deze drie thema’s spelen in elk contact een rol, of je nu staat af te rekenen bij de kassa, omgaat met je schoonouders of je eigen gezin en alles ertussenin.
Het is helemaal niet moeilijk om vrij te zijn van gedoe. In je eentje. Op dat onbewoonde eiland. Dat interactie met mensen onherroepelijk gedoe geeft in het leven is een gegeven. Gedoe over schuldig voelen, boos zijn, misverstanden, onbegrip, mensen die niet meewerken aan hoe jij het voor je ziet, mensen die energie kosten, aanpassingen die je doet aan hoe je denkt dat je hoort te zijn en je te gedragen.

Systemisch wijzer

Systemisch werk en familieopstellingen zijn er voor iedereen die nieuwsgierig is naar de basis van terugkerende thema’s en patronen in je leven. Dit kunnen vragen zijn rondom ziekte, relaties, familie, kinderen, geld of je werk. Maar ook als je wilt achterhalen waarom bijvoorbeeld boosheid, verdriet, somberheid, conflicten of je tekortgedaan voelen steeds maar weer terugkomt. Door deze methodiek begrijp, voel en ervaar je wat er werkelijk aan de hand is.

Systemisch kijken naar je patronen

Werk, relaties, opvoeden, geld. Zomaar wat onderwerpen waar een groot deel van onze tijd naartoe gaat. Als het goed is, geeft dit energie, inspiratie en betekenis aan je leven. Maar wat als je op een van deze vlakken stagnatie ervaart? Waardoor het wellicht meer voelt als vermoeid, routine, ballen in de lucht houden? Soms gaat zo’n fase vanzelf over, maar vaak voel je wel dat het tijd is om een nieuw proces in gang te zetten voor je persoonlijke ontwikkeling.

Voor iedereen die meer vrijheid wil

Systemisch Werk helpt je daarbij. Hoe? Door te kijken welke patronen je van jongs af aan hebt meegekregen, bewust maar vooral onbewust. Die maken dat je nu nog doet wat je doet en die maken dat je in je huidige leven reageert zoals je reageert, en daarmee de resultaten boekt zoals je ze boekt. Systemisch Werk maakt onder andere gebruik van familie-opstellingen. Het helpt je te zien hoe je steeds weer loyaal bent aan de regels waarmee je bent opgegroeid. Hoe die je soms beperken en hoe je daarin meer vrij kunt worden.

Ruimte voor verandering

Bij Systemisch Werk leer je de systeemdynamieken uit je eigen familiesysteem en die van anderen herkennen. Vaak zijn er op onbewust niveau veel zaken die maken dat we steeds weer in dezelfde valkuilen stappen. Te hard werken, je steeds maar schuldig voelen, niet genoeg zelfvertrouwen, alles willen controleren, of juist steeds maar met kracht en een grote waffel je door dingen heen bluffen. Allemaal patronen die energieverlies geven. Energie die je in kan zetten voor positieve dingen, om je leven vorm te geven zoals je het echt wil.

Familieopstellingen

Vaak spelen er veel onbewuste patronen bij jezelf of in een systeem. Door dat onbewuste deel bewust te maken door familieopstellingen, komt er ruimte voor verandering. Ga je herkennen dat je ‘het weer doet’. Maar ga je ook op je werk of bij anderen, collega’s, je partner, je kinderen, zien hoe onhandig gedrag systemisch verklaarbaar is. Dat maakt mensen vaak milder over zichzelf en naar anderen toe. Luister naar deze podcast en merk eens hoe systemisch werk gaat over jou in het hier en nu van je leven:

 

 

We maken geregeld podcasts over bijvoorbeeld Systemisch Werk:

Het touwtje dat je steeds maar vasthoudt

In deze opleidingen leer je over de werking van familie- en organisatiesystemen en de invloed daarvan op ons functioneren. In eerste instantie voor je eigen ontwikkeling en eventueel ook later om te integreren in je werk.

Want in een systeem kunnen allerlei dynamieken en verstrikkingen spelen die maken dat je in je dagelijks leven niet altijd de keuzes maakt die je zou willen maken. Alsof er een elastiekje is dat je steeds weer terugtrekt in je oude patroon. Dynamieken die als je er zicht op krijgt, doorbroken kunnen worden.

Systemisch wijzer

Systemisch werk en familieopstellingen zijn er voor iedereen die nieuwsgierig is naar de basis van terugkerende thema’s en patronen. Dit kunnen vragen zijn rondom ziekte, relaties, familie, kinderen, geld of je werk. Maar ook als je wilt achterhalen waarom bijvoorbeeld boosheid, verdriet, somberheid, conflicten of je tekortgedaan voelen steeds maar weer terugkomt. Door deze methodiek begrijp, voel en ervaar je wat er werkelijk aan de hand is. Hoe?

Systemisch Werk 1

De basis

De basis voor iedereen die een ferme stap wil maken om systemisch wijzer te worden en meer vrijheid te ervaren. En de basis voor professionals.

Systemisch Werk 1

De basis

De basis voor iedereen die een ferme stap wil maken om systemisch wijzer te worden en meer vrijheid te ervaren. En de basis voor professionals.

Systemisch Werk 2

De verdieping

Voor iedereen die de basis heeft gevolgd en een flinke vervolgstap verder wil maken, zowel persoonlijk als professioneel. Met thema’s als man-/vrouw-zijn, intimiteit en seksualiteit, relaties, samengestelde gezinnen, dader-slachtoffer, collectief trauma, leven en dood.

Systemisch Werk 2

De verdieping

Voor iedereen die de basis heeft gevolgd en een flinke vervolgstap verder wil maken, zowel persoonlijk als professioneel. Met thema’s als man-/vrouw-zijn, intimiteit en seksualiteit, relaties, samengestelde gezinnen, dader-slachtoffer, collectief trauma, leven en dood.

Systemisch Coachen

Systemisch coachen

De level 3 opleiding Systemisch Coachen richt zich op hoe je Systemisch Werk in kunt zetten als coach, trainer en/of systemisch opsteller.

Systemisch Begeleiden

Leren opstellen

In deze opleiding leer je hoe je Systemisch Werk en opstellingen in kunt gaan zetten in trainingen, coaching en als begeleider van familie- en organisatieopstellingen.

Familieopstellingen

Avondworkshop

De pragmatische inzet van Systemisch Werk in echte vragen en casussen van deelnemers, om ruimte en vrijheid te ontdekken in familiedynamieken.

Familieopstellingen

Avondworkshop

De pragmatische inzet van Systemisch Werk in echte vragen en casussen van deelnemers, om ruimte en vrijheid te ontdekken in familiedynamieken.