Opleiding AD(H)D-coach

ADHD-coach

Heb je in je werk veel te maken met mensen met ADHD of ADD, bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg of re-integratie? Of denk je er over om coach te worden? Deze opleiding biedt je de mogelijkheid mensen met ADHD / ADD anders te leren begeleiden. De eerste verdieping verzorgt deze opleiding in samenwerking met ADHD-centrum Nederland

De vraag achter de vraag

ADHD is een aandachtsstoornis waarbij onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit de belangrijkste kenmerken zijn.

ADD kenmerkt zich grotendeels door dezelfde symptomen, alleen dan met het ontbreken van hyperactiviteit. Veel mensen met ADD ervaren juist dat ze dromerig en afwezig zijn en alleen door veel externe prikkels actief kunnen deelnemen aan het leven.

De opleiding leert je te kijken naar wat mogelijk is wanneer je buiten het ziektemodel denkt. Rust en structuur van buitenaf bieden lang niet altijd de oplossing. Belangrijker is hoe je de drukte in je hoofd eruit haalt en er andere, functionele en mooie dingen in stopt.

Volgens medici is AD(H)D iets dat niet overgaat. Zolang je dat gelooft zit je in een situatie die je weinig uitdaagt om te kijken naar wat je zelf kan veranderen. Wij nemen als uitgangspunt iemands vermogen om weer grip te krijgen op zijn/ haar overprikkelde brein. Daarbij gaan we oplossinsgericht te werk en denkend vanuit kwaliteiten en mogelijkheden.

Jij bepaalt het succes van je coaching

Tijdens de opleiding ADHD-coach ga je flink de diepte in om het coachvak te leren. Dus naast theorie, modellen, gesprekstechnieken en interventies leren, gaan we je ook laten nadenken over dingen die je doet zoals je ze doet . Juist mensen met ADHD hebben vaak al genoeg tips & tricks gehoord, zijn al genoeg verbeterd en bijgestuurd. In onze visie is een coach iemand met wie je kunt uitdokteren wie je, los van je tekortkomingen, wel bent en wel wil zijn. Of dat nu om een volwassene of een kind gaat, in werkcontext, privé of op school. En dat vraagt om een begeleider met een open, nieuwsgierige blik naar zichzelf en de ander.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

-Voor mensen werkzaam in de hulp-verlening of coaching. Steeds meer hulpverleners, therapeuten en coaches krijgen te maken met AD(H)D-cliënten. Hoe begeleid je deze nu het beste, wat is een aanpak die werkt en welke kennis van AD(H)D heb je nodig om een goede begeleiding te bieden?

-Voor mensen werkzaam in het onderwijs. Deze opleiding is uitermate geschikt voor mensen in het onderwijs. Als je werkzaam bent als onderwijspsycholoog of schoolmaatschappelijk werker, maar ook voor leerlingbegeleiders of onderwijzers die meer rondom AD(H)D willen doen.

-Voor mensen die in de re-integratie/jobcoaching/loopbaanbegeleiding werkzaam zijn.

-Voor mensen die werkzaam willen zijn in coaching rondom AD(H)D-problematiek.

Programma ADHD-coach

Deze intensieve leergang bestaat uit 20 dagen, over een periode van 1 jaar waarin je theorie met praktijk afwisselt. We werken met meerdere opleiders met eigen specialismen. We verwachten dat je tussendoor veel oefent in intervisie en met (oefen)clienten. ((dit hier weglaten?? Download voor het volledige programma overzicht en de inhoud van de training de brochure

Wat komt er aan bod in de opleiding?

 • 1.
 • Visies op AD(H)D
 • Achtergrond AD(H)D
 • AD(H)D bekeken vanuit mogelijkheden

 

 • 2.
 • Uitgangspunten coaching AD(H)D-cliënten
 • Oorzaak / gevolg (locus of control)
 • Positieve intentie van gedrag
 • Onbeperkende overtuigingen

 

 • 3.
 • AD(H)D-coachmodel
 • Van intake naar interventie
 • Respect voor andermans wereldmodel
 • Werken vanuit je gereedschapskist
 • Wat doe ik wel en wat niet
 • Contractgericht werken

 

 • 4.
 • Jouw rol als coach
 • Plek als coach
 • Volgen / leiden
 • Overdracht / tegenoverdracht
 • Wanneer ben je klaar als coach
 • Waardevrij kijken / coachen in flow

 

 • 5.
 • Methoden en technieken
 • Cognitieve psychologie
 • NLP / Informatieverwerkingsmodel
 • Systemisch Werk
 • Oplossingsgericht Werken
 • Somatic Experience
 • Neuropsychologie

Certificaat

De opleiding wordt afgesloten met een bewijs van deelname. Mocht je na de opleiding ook daadwerkelijk willen certificeren dan is er een aansluitend traject waarin je nog intensief begeleid wordt op het aanscherpen van je coach-skills. Vervolgens dien je een schriftelijke eindopdracht te maken.

Met dit certificaat kun je je aansluiten bij ons netwerk van coaches, ook bestaat er onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om binnen onze franchise-formule aan de slag te gaan.

Deelname opleiding ADHD-coach

Deelname aan de opleiding is inclusief uitgebreide manual (ook digitaal in PDF), deelname aan intervisie groepen en toegang tot de besloten facebookgroep. Elke dag is er een uitgebreide lunch en onbeperkt koffie en thee. De opleiding wordt gegeven door twee senior-trainers en er zijn altijd 1-2 assistent-trainers aanwezig om ook buiten de plenaire momenten genoeg aandacht voor iedereen te hebben.

Betalen in termijnen

Het is mogelijk om onze opleidingen in termijnen te betalen, zonder extra kosten. Neem bij je inschrijving contact met ons kantoor op als je hier gebruik van wil maken en dan stemmen we graag een regeling met je af.

Fiscale mogelijkheden

Bekijk de fiscale voordelen die je bij het volgen van onze NLP training kunt aanvragen. In veel gevallen betaalt de fiscus mee aan jouw opleiding.

Via je werkgever?

Vaak zijn werkgevers bereid een (gedeelte) van de kosten en tijd voor hun rekening te nemen. Heb je onze hulp nodig, we kunnen meedenken, een voorstel schrijven voor je werkgever of je helpen bij het verwoorden van  de onderbouwing van je keuze.

Als ZZP-er/ zelfstandig ondernemer

De kosten van deze opleiding kun je als scholingskosten voor jouw bedrijf boeken.

Aanmelden opleiding ADHD-coach

Je kunt je hier aanmelden door het formulier in te vullen. Na ontvangst van je aanmelding sturen we de bevestiging en factuur per mail toe (kijk in je spam als je niet binnen twee werkdagen iets ontvangen hebt!). Betalen graag uiterlijk drie weken voor aanvang van de opleiding.

Neem vrijblijvend een optie

Nog geen 100% zekerheid? Je kunt een plaats reserveren totdat je een beslissing hebt genomen. Je kunt altijd een kosteloos gesprek met een van de trainers laten inplannen, dan nemen we met je door of de opleiding past bij je verwachtingen en doelen.

Eerst kennismaken?

Je bent natuurlijk ook welkom om kennis te maken ons in een persoonlijk gesprek.

Verder verdiepen?

Na de opleiding ADHD-coach is het mogelijk om jezelf verder te verdiepen; persoonlijk of professioneel  in een van onze leerstromen.

Ben je nieuwsgierig welk vervolg het beste bij jouw ontwikkelpad past? Je bent welkom voor een gratis adviesgesprek op maat.

Data AD(H)D-coach

ADHDcoach2018:
Blok 1: 29 en 30 januari 2018
Blok 2: 19 en 20 maart 2018
Blok 3: 16 en 17 april 2018
Blok 4: 28 en 29 mei 2018
Blok 5: 25 en 26 juni 2018
Blok 6: 17 en 18 september 2018
Blok 7: 15 en 16 oktober 2018
Blok 8: 12 en 13 november 2018
Blok 9: 10 en 11 december 2018
Blok 10: 14 en 15 januari 2019
Trainers: Jolanda van Millingen, Nathalie van Dam, Renée Hilverdink en Cathelijne Wildervanck
 

ADHDcoach2019:
Blok 1: 4 en 5 februari 2019
Deze gegevens zijn nog onder voorbehoud van wijzigingen. De resterende data worden z.s.m. bekend gemaakt.
 


Tijden:
De opleidingsdagen zijn van 9:30 tot 17:00.

Prijs:
€ 3.250,- inclusief een uitgebreide lunch, onbeperkt koffie/thee en uitgebreide reader. De opleiding is vrijgesteld van BTW.

Overige informatie:
De opleiding omvat 20 trainingsdagen en optioneel een afsluitend ontwikkelgesprek met een van onze trainers.


Resterende data van lopende opleidingen:

ADHDcoach2017:
Blok 6: 11 en 12 december 2017
Blok 7: 15 en 16 januari 2018
Blok 8: 12 en 13 februari 2018
Blok 9: 12 en 13 maart 2018
Blok 10: 9 en 10 april 2018
Trainers: Jolanda van Millingen, Nathalie van Dam, Renée Hilverdink en Cathelijne Wildervanck