Systemisch Werk 2


Innerlijk weten verdiepen

Opleiding Systemisch Werk 2

Je plek innemen gaat niet altijd vanzelf

Heb je na Systemisch Werk 1 (of soortgelijke opleiding elders) de smaak helemaal te pakken? Wil je verbreden en verdiepen met Systemisch Werk? Na de basisopleiding Systemisch Werk 1 te hebben gevolgd, weet je inmiddels hoeveel systemisch werk je heeft opgeleverd aan inzichten en innerlijke vrijheid. Heb je geleerd hoe je omgaat en wil omgaan met thema’s als plek nemen, geven en nemen, schuld, groot-klein, en nog veel meer dynamieken in jouw leven. In Systemisch Werk 2, die naadloos aansluit, gaan we een flinke stap verder hierin.  

Verdieping en verbreding in systemische verbindingen

Allerlei nieuwe én verdiepende systemisch ‘theorie’, dynamieken, opstellingsvarianten, modellen en waanzinnig krachtige systemische oefeningen, staan in de Systemisch Werk 2 centraal. Verder leren en onderzoeken welke systemische thema’s jou nog meer inzicht, kracht en ruimte kunnen geven. 

Nieuwe systemische invloeden

Waar de basis van het Systemisch werk vooral gaat over je plek in het familiesysteem en de invloed hiervan op je leven, maken we in Systemisch Werk 2 de blik breder. We kijken ook naar andere invloeden zoals man/vrouw-zijn, intimiteit en seksualiteit, relaties, samengestelde gezinnen, dader-slachtoffer, leven en dood, maskers die jij makkelijk opzet in relatie met anderen, en nog veel meer. Daarnaast verdiepen we de kennis en kunde over bijvoorbeeld binding, geweten, magische en wetende liefde.

“Systemisch Weten”: je innerlijke weten verder ontwikkelen

“Als je ten volle wil leven moet je bereid zijn in de schuld te staan”, een mooi volzin van Bert Hellinger. En ja, als jij echt wil leven, heb je je plek te pakken. Het klinkt zo makkelijk hè, je plek nemen, in de schuld gaan staan, zodat jij in jouw leven, op werk, in relaties, opvoeding, voor je gezondheid, en nog veel meer, de keuzes maakt die echt kloppen. In systemisch werk 1 ben je daar vast al aardig bewust van geworden. Maar misschien herken je ook dat het soms nog best een klus is en dat het niet zo zwart-wit is. Dat we als mensen laveren tussen autonomie en samen, dat het niet heen of het ander is. Dat systemische lijntjes over generaties heen in het hier en nu soms nog flink hardnekkig kunnen zijn. Dus dat het gaat om ook hier in het leerproces te blijven, steeds beter te leren voelen, hé wat ‘klopt’ er nu echt voor mij in dit systeem. Dat noemen we “Systemisch Weten” ontwikkelen.  Onze ervaring met vele cursisten voor jou, is hoe meer je bezig bent met systemisch werk, hoe meer dit ‘innerlijk weten’ ontwikkelt.

Wil je de volgende stap maken in je persoonlijke ontwikkeling met deze krachtige methodiek, schrijf je dan in of neem een optie zodat je plek gereserveerd is. Ben je nieuwsgierig, heb je nog wat vragen of heb je een basisopleiding systemisch werk elders gedaan, kom dan sparren.

Schuldig voelen, klinkt groot, maar het is juist iets van alledag, zoals in vriendschap, werk en relaties. In de opleiding maak je een verdieping op allerlei vlak hierin.

Opleidingdetails

 
Prijs:
€ 1.495,- vrijgesteld van BTW. Indien gewenst is betaling in 4 termijnen mogelijk. Je kunt voor deze opleiding het STAP-budget aanvragen.
 
Opleidingsduur:
8 trainingsdagen, verdeeld over 4 blokken van 2 dagen.
 
Tijden:
Van 10:00 tot circa 17:00 uur.
 
Inclusief:
Lekker lunchpakket, onbeperkt koffie/thee, uitgebreide (digitale) reader en optioneel een afsluitend adviesgesprek met een van de trainers.
 
Aangesloten bij/erkenningen:
SKJ, CRKBO, NRTO
 
Ambassadeursbonus en Cursistenkorting
Bekijk of/hoe je in aanmerking komt voor onze bonus- of kortingsregeling
 
FAQ:
De meest gestelde vragen en antwoorden


Voor wie is Systemisch Werk 2?

Voor iedereen die zichzelf belangrijk vindt en een volgende stap wil maken in persoonlijke ontwikkeling is deze krachtige Level 2 opleiding! Je borduurt voort op Systemisch Werk 1 en je integreert alles wat deze krachtige methodiek te bieden heeft verder in je dagelijks leven en werk. Vooral voor jezelf dus! En natuurlijk leer je als professional heel veel nieuwe systemische tools en technieken die je in training en coaching kan inzetten.

Systemisch Coachen

De level 3 opleiding Systemisch Coachen richt zich op hoe je alles wat je in Systemisch Werk 1 en 2 hebt geleerd, kunt inzetten als coach, trainer of ‘begeleider van mensen’. Je leert hoe je je systemisch denken en waarnemen verder kunt aanscherpen en welke technieken je tot je beschikking hebt om individueel systemisch te werken. Denk hierbij aan het doorgronden wat er nu eigenlijk echt aan de hand is, het gesprek voor je start met een opstelling, het doen van systemische visualisaties maar ook hoe je bijvoorbeeld in een klas, sportgroep of kantoorteam systemisch aan de knoppen kunt draaien.

Vooropleiding

Je kunt de Level 2 opleiding Systemisch Werk 2 starten als je de Level 1 opleiding Systemisch Werk 1 hebt afgerond omdat we volledig voort borduren op de theorie en ervaringen die je in die opleiding hebt gehad. Mocht je elders een opleiding Systemisch Werk hebben gevolgd met minimaal 8 trainingsdagen en vergelijkbare theorie en ervaringen, kijken we graag met je mee of dit ook voldoende aansluit. Stuur ons een mailtje waarin je de programma-onderwerpen van Systemisch Werk 1 met jouw eigen opleidingsprogramma (bijvoorbeeld een inhoudsopgave van de reader) vergelijkt. We onderzoeken dan hoeveel match er is en kijken dan graag met je mee of deze opleiding aansluit om Systemisch Werk 2 te kunnen starten.

 

@Werk

Systemisch werk in je loopbaan – Informatie voor werkgevers
De opleiding kan je enorm veel opleveren in je werk. Of dat nou gaat over bijvoorbeeld beter samenwerken, loopbaankeuzes, effectiever en professioneler communiceren, zelfmanagement, (persoonlijk) leiderschap, energieniveau, zelfvertrouwen, flexibiliteit of omgevingsbewustzijn. Of misschien gaat het jou wel om vitaliteit of re-integratie. Het is niet voor niets dat werkgevers steeds vaker mee willen investeren in jouw ontwikkeling in tijd en geld. Download hieronder de @Werk PDF en ontdek wat deze opleiding kan betekenen in je werk en loopbaan.

@Werk PDF

Opleidingsdata

OpleidingDataTrainers
SW2-2023-2
  LAATSTE PLEKKEN  
Blok 1: 22 en 23 september 2023   (vr-za)   Delft
Blok 2: 23 en 24 oktober 2023   (ma-di)   Delft
Blok 3: 24 en 25 november 2023   (vr-za)   Delft
Blok 4: 18 en 19 december 2023   (ma-di)   Delft


Er zijn weer een paar plekken beschikbaar gekomen. Reageer snel voor deze laatste kans.
Christine Slootweg
Christine Kuiper
SW2-2024-1
Blok 1: 15 en 16 januari 2024   (ma-di)   Zoetermeer
Blok 2: 12 en 13 februari 2024   (ma-di)   Zoetermeer
Blok 3: 26 en 27 maart 2024   (di-wo)   Zoetermeer
Blok 4: 6 en 7 mei 2024   (ma-di)   Zoetermeer
Christine Slootweg
Jaron Salem
SW2-2024-2
Blok 1: 17 en 18 september 2024   (di-wo)   Zoetermeer
Blok 2: 11 en 12 oktober 2024   (vr-za)   Zoetermeer
Blok 3: 22 en 23 november 2024   (vr-za)   Zoetermeer
Blok 4: 6 en 7 januari 2025   (ma-di)   Zoetermeer
Christine Slootweg
Christine Kuiper

SW2-2023-2

Blok 1: 22 en 23 september 2023   (vr-za)   Delft
Blok 2: 23 en 24 oktober 2023   (ma-di)   Delft
Blok 3: 24 en 25 november 2023   (vr-za)   Delft
Blok 4: 18 en 19 december 2023   (ma-di)   Delft
  LAATSTE PLEKKEN  
Er zijn weer een paar plekken beschikbaar gekomen. Reageer snel voor deze laatste kans.

SW2-2024-1

Blok 1: 15 en 16 januari 2024   (ma-di)   Zoetermeer
Blok 2: 12 en 13 februari 2024   (ma-di)   Zoetermeer
Blok 3: 26 en 27 maart 2024   (di-wo)   Zoetermeer
Blok 4: 6 en 7 mei 2024   (ma-di)   Zoetermeer

SW2-2024-2

Blok 1: 17 en 18 september 2024   (di-wo)   Zoetermeer
Blok 2: 11 en 12 oktober 2024   (vr-za)   Zoetermeer
Blok 3: 22 en 23 november 2024   (vr-za)   Zoetermeer
Blok 4: 6 en 7 januari 2025   (ma-di)   Zoetermeer

Programma 

Een tandje dieper en breder

In Systemische Werk 2 ga je net een tandje dieper en breder. Je borduurt voort op je systemische basis uit Systemisch Werk 1 en krijgt een vanuit verschillende invalshoeken een nog beter beeld van hoe jij gevormd bent. Welke maskers zet je bijvoorbeeld makkelijk op in contact met mensen, zowel thuis als op je werk? Hoe neem je je relatie-geschiedenis mee in je partnerrelatie? Wat komt er allemaal bij gezinnen kijken? Wat betekent systemisch werk in organisaties en hoe word jij nu nog beïnvloed door het grote geheel en het collectief? 

Deze 8-daagse vervolgopleiding zal je zowel in je persoonlijke als professionele ontwikkeling nieuwe bouwstenen aanreiken. De opleiding is gecentreerd rond de volgende thema’s en onderwerpen.

Onderwerpen in Systemisch Werk 2

Ik & mijn maskers

 • De effecten van de systemische imprint op maskers/karakterstructuren
 • Inzicht in het Schizoïde, Orale, Symbiotische, Psychopatische, Masochistische en Rigide masker
 • De effecten van de systemische imprint op het lijf
 • Systemische thema’s in de verschillende ontwikkelstadia

Ik & mijn identiteit

 • De effecten van vroeg identiteit trauma
 • Inzicht in de werking van trauma-opstellingen volgens Franz Ruppert
 • Werken met verlangens en intenties volgens de IoPT-methode (Identiteitsgerichte psychotrauma theorie en therapie van Franz Ruppert)

Ik & partner-relaties

 • Jouw manier om je wel of juist niet te verbinden
 • Systemische overdracht in partner-relaties: hoe herhaal ik mijn ‘systemische relatie-geschiedenis’ bij mijn (ex-)partner
 • De dans tussen autonomie en symbiose

Ik & gezin 

 • Hoe sta jij in je eigen gezin 
 • Wie zit er ook aan tafel die er niet is
 • Samengestelde gezinnen
 • Donor-ouder, adoptie, pleeggezin
 • Abortus, miskraam, IVF

Ik & organisaties 

 • Verschillen en overeenkomsten tussen familiesystemen en organisatiesystemen
 • Werkrelaties met systemische bril
 • Hoe sta je in je werk, met thema’s als schuld, plek, omgaan met autoriteit en leiderschap
 • De werking van structuuropstellingen

Ik & de wereld

 • Dader-slachtoffer dynamiek
 • Impact oorlog, migratie, kolonies, slavernij
 • Collectieve schuld

Resultaat

Je hebt ontdekt, ervaren en geleerd over:

 • Hoe de diverse maskers systemisch ontstaan zijn, jou en anderen sturen
 • Hoe je meer begrip kan hebben voor jezelf en anderen
 • Hoe je de verschillende maskers herkent  in het dagelijks leven en situaties
 • Hoe jouw systemische blauwdruk invloed heeft op ieders lichamelijk welzijn, en ook op dat van jou
 • Jouw manier om je wel of juist niet te verbinden
 • Hoe je je ‘systemische relatie-geschiedenis’ herhaalt bij je (ex-)partner
 • Hoe je fijner en schoner in partner-relaties kan staan
 • Waar mijn (ex)partner mij triggert en hoe ik daarin ruimte kan geven
 • De dans tussen autonomie en symbiose, de dans van het leven
 • Hoe jij in je eigen gezin staat

Samenvattend krijg je een dieper inzicht in hoe verschillende systemen jou nu nog vormen en hoe je daarin ruimte maakt voor jouw eigen koers. 

 • Wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen familie- en organisatiesystemen
 • Werkrelaties te bekijken met een systemische bril
 • Dat je alles kan opstellen in structuuropstellingen voor meer inzicht in allerlei dagelijkse situaties
 • Hoe je in je werk omgaat met schuld, plek nemen, autoriteit en leiderschap
 • De dader-slachtoffer dynamiek
 • Collectieve schuld
 • Hoe jij vermogend in het leven en in systemen kan staan
 • Hoe je kan loslaten en meer vertrouwen

Samenvatting

Systemisch Werk 2

Maskers, blauwdruk en verbinden

In Systemisch Werk 2 zul je bestaande systemische inzichten verdiepen, veel systemische kennis aangereikt krijgen en diepgaande systemische oefeningen en opstellingen ervaren. De volgende stap in Systemisch Werk zal je ook brengen dat je nog verder ontdekt of je in het hier en nu wel de persoon bent die je werkelijk diep van binnen bent. Leef en reageer je vanuit overdracht, oude trauma’s, kindstukken of dynamieken? Of neem je plek vanuit jouw werkelijke kern en de volwassene die je nu bent. Een prachtige voortzetting van jouw systemische reis voor nu en met nieuwe tools om de rest van je leven te gebruiken. 

Als professional krijg je een berg aan nieuwe modules, technieken en interventies aangereikt, en zal je je eigen overdracht nog helderder inzicht krijgen waardoor je schoner gaat opstellen. 

Nieuwsgierig hoe Systemisch Werk 2 bij jouw ontwikkeling past, zowel persoonlijk als misschien professioneel? Kom gerust sparren met een van onze trainers in een  adviesgesprek. Of kom eens naar een familieopstellingen dag of -avond, daar kun je ook altijd je vragen aan een van de trainers of assistenten kwijt.

Wil je advies?

| Deel deze opleiding

Vervolg opleiding 

Voor de professionals op het gebied van coaching, training, begeleiding, onderwijs, zorg, management, etc., breid je je palet aan krachtige systemische interventies met Systemisch Werk 2 enorm uit om toe te passen in jouw professionele setting. Wil je ook leren hoe je systemisch werk in kunt zetten als coach, trainer en/of systemisch opsteller, dan kun je hierna in de opleiding Systemisch Coachen instromen.

Je bent welkom voor  een gratis adviesgesprek met een van de trainers.

Waarom jouw opleiding bij De eerste verdieping Opleidingen?

 • Al bijna 20 jaar hét opleidingsinstituut voor lichter leven, zelfbewustzijn en ontwikkeling.
 • Praktische én diepgaande inzichten en technieken op het gebied van NLP, Systemisch Werk en Body Mind. Daarnaast kunnen professionals zich ontwikkelen als Trainer, Coach en Systemisch Coach.
 • Met bevlogen, zeer ervaren en professionele trainers, die passie hebben voor jouw persoonlijke leerproces, verzorgen we op onze twee locaties in Delft en Zoetermeer dagelijks training.
 • Instromen en doorstromen kan op drie levels zodat je je eigen ontwikkelpad kan volgen op jouw manier en tempo.
 • Professionele en persoonlijke groei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Worden wie je werkelijk bent geeft meteen resultaat, ook op je werk! Alle opleidingen zijn daarom zowel voor jezelf als in je werk en loopbaan toe te passen. Twee vliegen in één klap.
 • Iedereen kan meedoen of je nou de spreekwoordelijke boekenwurm bent of meer praktisch ingesteld. We zijn gericht op ontwikkeling die direct toepasbaar is. 
 • Je kunt voor al onze opleidingen het STAP-budget aanvragen en 1.000 euro subsidie van de overheid krijgen. 
 • Werkgevers betalen vaak graag mee aan jouw ontwikkeling. Kijk bij de opleiding van jouw keuze op de pagina en download de @Werk PDF die je kan gebruiken voor je werkgever.
 • Voor particulieren is het mogelijk om zonder extra kosten in 4 termijnen te betalen.
 • We hebben voor onze opleidingen een aantrekkelijke bonus- en kortingsregeling.
 • We bieden je veel extra’s om op je eigen moment verder te verdiepen, bijvoorbeeld met onze podcasts. ‘De Bovenkamer Podcast’ is het inspiratieplatform en met de ‘NLP en meer – Oefeningen Podcast’ kun je de oefeningen uit de opleiding zo vaak herhalen als je wil!
 • Nog geen 100% zekerheid? Reserveer dan vrijblijvend je plek door een optie te nemen. Zodra de opleiding volloopt nemen we contact met je op en dan hoef je pas defintief te beslissen.
 • Bij elke opleiding krijg je een uitgebreide manual, zowel mooi ingebonden als digitaal. En natuurlijk de hele dag heerlijke koffie, cappucino, verschillende theetjes, lekkers, fruit en een eigen gekozen lunchpakket.
 • Alle opleidingen makkelijk herhalen. Omdat we zeker weten dat je veel leert en blij wordt van onze opleidingen, durven we levenslange garantie te geven! 
 • Alle NLP-opleidingen zijn erkend door de belangrijkste NLP vereniging van Nederland, namelijk de NVNLP.
 • We zijn aangesloten bij de NVNLP, het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en voldoen aan al hun kwaliteits- en professionaliteitseisen. Daarom hanteren we ook de algemene voorwaarden van de NRTO.
 • Wil je voor, tussendoor of na de opleiding nog even sparren met een trainer, dan kan dat altijd.
 • We staan boven de stof maar niet boven jou! In de kern verbinden we ons met jou omdat we geloven dat mensen leuk zijn en hooguit een zetje nodig hebben om lekkerder verder te bewegen in het leven. En dat zetje geven we je graag met een geweldige toolbox waar we veel passie voor hebben, vanuit onze eigen kern en gewoon mens zijn!