Hulpbronnen

Oplaadbare batterijen zijn goud waard!

Een belangrijk onderwerp in de NLP is hulpbronnen. We gaan er vanuit dat mensen beschikken over voldoende hulpbronnen, maar soms kom je er niet genoeg bij of ben je je er niet van bewust dat je je hulpbronnen meer kan (en moet) inzetten.

Hulpbronnen zijn alle dingen, acties, objecten, mensen en dingen die je steunen of sterker maken. En met sterker maken bedoelen we dat het doen, zien, horen of voelen van je hulpbron je goed doet. Dat je er in een prettigere stemming van komt en dat het je emotioneel voedt.

Hulpbronnen kunnen zaken in jezelf zijn, bijvoorbeeld een eigenschap van jezelf, een mooie herinnering. Maar ook dingen buiten jezelf, denk aan mensen in je omgeving (vrienden, familie) of andere zaken zoals een wandeling, muziek luisteren, even tijd voor jezelf nemen of een goede vriend of vriendin opbellen. In de training zullen we heel veel aan de gang gaan met je hulpbronnen .

Hulpbronnen zijn externe en interne zaken die goed voor je werken, die je in een positieve stemming brengen. Externe hulpbronnen zijn gebeurtenissen, mensen, activiteiten of objecten die je een goed gevoel geven. Interne hulpbronnen zijn gevoelens en kwaliteiten van jezelf die je helpen. Hoewel externe hulpbronnen belangrijk zijn hechten we het meest aan welk gevoel die hulpbronnen bij je oproepen, want dan kom je bij interne hulpbronnen:

Externe hulpbronnen kunnen zijn:

 • Objecten en activiteiten;
  boeken die je gelezen hebt, een mooi schilderij, je favoriete restaurant, mail checken, film kijken, sporten,  lezen, wandelen etc.
 • Mensen;
  Familie, vrienden, collega’s, je netwerk van mensen om je heen
 • Tijd;
  Heb je genoeg tijd om je doel te realiseren? Zo niet, hoe kun je tijd maken?
 • Rolmodellen;
  Ken je iemand die het gelukt is het doel te bereiken? Hoe deed diegene dat? Wat kun je daarvan leren? (Dit kan ook iemand zijn uit een film of uit een boek)

Interne hulpbronnen:

 • Persoonlijke kwaliteiten;
  Welke kwaliteiten heb jij in je om je doel te bereiken? Welke heb je nog te ontwikkelen?
  Welke hulpbron heeft gemaakt dat je de tegenslag en narigheid uit je leven het hoofd hebt weten te bieden?
  Denk bijvoorbeeld aan: humor, betrokkenheid, betrouwbaarheid, loyaal zijn, relativeringsvermogen, stabiliteit, innovatie, ratio inzetten, optimisme, creativiteit, zelfverzekerdheid, flexibiliteit, moed, daadkracht, behulpzaamheid, efficiëntie, geduld, enzovoorts.
 • Positieve gevoelens – stemming
  Kijk nog eens naar je externe hulpbronnen en ga dan eens van binnen na welk positief gevoel ze bij je oproepen. Veiligheid, vertrouwen, liefde, rust, ruimte, voldoening, dankbaarheid, tevredenheid.
  Die positieve gevoelens zijn ook je interne hulpbronnen. Daarna kun je de zaken omdraaien: Bij welke andere externe hulpbronnen zul je dit gevoel ook kunnen krijgen? Dit verruimt je mogelijkheden!

Stel jezelf regelmatig, bij datgene wat je doet, de volgende vraag: Wat versterkt mij en wat verzwakt mij? Maakt datgene wat ik nu doe mij sterker of juist zwakker? Wees verbaasd over het antwoord dat je soms krijgt…

Nu je dit gelezen hebt, ga eens na hoeveel tijd je besteedt aan het genieten van interne en externe hulpbronnen! Want hulpbronnen helpen je om bij je doelen te komen, bij  dat wat je wel wil.

NLP beschikt over aanvullende technieken om te zorgen dat je makkelijker bij je hulpbronnen komt en ze beter kunt inzetten. Vaak zitten er overtuigingen onder dat mensen hun hulpbronnen niet genoeg inzetten. Bijvoorbeeld: ik moet nuttig zijn, ik kan niet zomaar iets leuks voor mezelf gaan doen, dat kost teveel geld, anderen moeten het eerst goed hebben etc.

Stel jezelf regelmatig de vraag: “Maakt datgene wat ik nu doe mij sterker of juist zwakker”

Hulpbronnen zijn ook een belangrijk onderdeel in het coachmodel. Ze zijn een belangrijke factor om van probleemsituatie richting oplossingssituatie te gaan.

NLP DIPPEN en DIMMEN: Oplossingsgericht Werk

NLP DIPPEN en DIMMEN: Oplossingsgericht Werk

Oplossingsgericht WerkDippen en Dimmen Richt je je op wat je wilt, of op wat je niet wilt? Ga je uit van ‘Denken in Problemen (DIPPEN)’ of ‘Denken in Mogelijkheden (DIMMEN)’? Bij De eerste verdieping denken we vanuit de ‘Wat Werkt Wel-regel’. En dat is meer dan een...

NLP Submodaliteiten: een krachtige manier om je blik te verruimen!

NLP Submodaliteiten: een krachtige manier om je blik te verruimen!

SubmodaliteitenEen krachtige manier om je blik te verruimen Submodaliteiten zijn de kleinste bouwstenen van onze gedachten. Onze gedachten bouwen we op door beeld, gevoel en woorden van binnen te combineren. Dat doe je beslist in bijna alle gevallen onbewust en...

NLP Herkaderen: bekijk het eens anders!

NLP Herkaderen: bekijk het eens anders!

HerkaderenBekijk het eens anders! Herkaderen is de techniek achter positief denken. Want vaak is een probleem een probleem vanwege het perspectief! Definitie van herkaderen: de betekenis van een verschijnsel veranderen door het in een ander kader te plaatsen. Globaal...