NLP | Systemisch werk

 

Systemisch Werk & Familieopstellingen

Van jongs af aan zijn we soort van geprogrammeerd om ons bezig te houden met het welzijn van ánderen. Dat is een van de belangrijkste ontdekkingen uit het Systemisch Werk: we hebben voortdurend de behoefte om te zorgen voor balans in de groepen waarin we ons bewegen. En de eerste belangrijkste groep waarin je je bevond, was je familie.

Vaak gaat die loyaliteit aan je familie heel ver. Heel praktisch herken je dat vast….dat je op komt dagen op familiefeestjes waar je misschien helemaal geen zin in hebt, dat je meedoet aan tradities die jou misschien niet meer passen, dat je je schuldig en verantwoordelijk voelt rondom het welzijn van je vader, moeder, broer of zus. En dat je wel eens zou willen dat dit anders was.

Maar het gaat veel verder dan dat. Want je blijkt ook loyaal te zijn aan hoe in jouw familie omgegaan werd met emoties, met hard werken, schuldig voelen, je te groot of te klein maken tegenover anderen, een grote mond hebben overal en altijd of jezelf juist wegcijferen. Ook dat heeft een basis in de familie waar je uitkomt. En als je daarin iets wil veranderen, kun je vaak ‘klussen op individueel niveau’ tot je een spreekwoordelijke ons weegt. Als je systeemdynamieken onder ogen ziet, gaat het veranderen vaak veel en veel sneller, makkelijker en haast vanzelf.

 

Systemisch Werken – wroeten in de shit?

Veel mensen denken dat terugkijken ook betekent dat je trauma’s moet oplossen, moet wroeten in de shit om het maar zo te zeggen. Het is dus goed te weten dat dat juist niet zo is. Het Systemisch Werk gaat er juist over om nieuw evenwicht en energie te (her)vinden en is dus uiteindelijk hartstikke toekomst georiënteerd.

Waar je dat aan merkt? Eigenlijk in alle sociale situaties, want Systemisch Werk gaat vooral over hoe een mens zich verhoudt tot andere mensen. 

Dus:

  • Niet altijd maar hard hoeven te werken om iets te bewijzen
  • Makkelijk leiding geven of juist nemen
  • Ontspannen je plek nemen in een groep
  • Durven te presteren, succesvol te zijn
  • Snappen waarom je kinderen doen hoe ze doen en ze meer evenwicht geven
  • Ontspannen ouderschap
  • Eigen doelen gaan nastreven in plaats van wat je denkt dat er van je verwacht wordt
  • Kunnen genieten van zaken als gezondheid, geld, relaties, succes

 

Ervaringen

Deelnemers over Systemisch Werk

“De openheid die de trainers boden over hun eigen systemische stukken vormden voor mijn gevoel een mooie basis voor veiligheid en vertrouwen. Ook was het een mooie toevoeging om theorie te verhelderen. Dit alles in een fijne ruimte op de zolder van jullie mooie grachtenpand. ”

Christel | Systemisch Werk 1 en 2 afgerond

“Mijn wens is al wat langere tijd om dichter bij mijn eigen echte ik te staan. Ik heb mijn patronen kunnen ontdekken (let op: het blijft trouwens doorgaan na de opleiding, steeds weer ontdek ik meer patronen) en dat betekent dat ik bewuster kan omgaan met dingen die op mijn pad komen. ”

Shella | Systemisch Werk 1 afgerond

Hoe kan ik me verdiepen in Systemisch werken?

Voor veel mensen is een workshop familie-opstellingen een eerste kennismaking. Maar er is veel meer.