NLP


Wat is NLP?

Wat is NLP?

Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)  is een communicatie- en veranderingsmethodiek.

Het wordt ook wel de kunst en de wetenschap van succesvol functioneren genoemd. Maar mensen denken dan ook al gauw dat NLP een trucje is en dat is het zeer zeker niet! NLP maak je bewust hoe al jouw gedachten, ervaringen in het verleden, de mensen met wie je bent opgegroeid, je ideeen over de toekomst en nog veel meer, sturen hoe jij je gedraagt, hoe je met mensen omgaat en hoe je in het leven staat. En, niet onbelangrijk, hoe je dingen kunt aanpakken en veranderen als het je tegen werkt. NLP kun je heel goed bezien vanuit de metafoor van de ijsberg. Er is een deel van je communicatie zichtbaar. Dat deel geven we doorgaans het meeste aandacht terwijl daar eigenlijk de minste groeipotentie zit. Als je kijkt wat er onder de waterlijn gaande is, zul je zien dat veranderen van vaste patronen in je leven veel makkelijker en impactvoller is. 

 

Waarom zou ik NLP gaan doen?

Vaak vragen mensen ons: “Waarom zou ik NLP gaan doen?”. In de praktijk zien we in grote lijnen de volgende redenen:

1. Omdat je ergens op vast bent gelopen en je weer beweging wil;
2. Omdat je je verder wil ontwikkelen;
3. Omdat je nieuwsgierig bent.

En alle drie kan natuurlijk ook! Toegegeven, vaak is voor mensen de aanleidingdat er iets wringt’. Dat kan iets groots of kleins zijn, dat kan iets zijn waar je precies de vinger op kunt leggen, maar ook gewoon het gevoel dat je meer uit het leven wilt halen, een beetje in slaap aan het sukkelen bent of meer in contact wilt zijn met de mensen om je heen. Zomaar wat invalshoeken.

Vaak geven mensen de volgende redenen om in beweging te komen:

 • Teveel stress ondervinden in werk of privé;
 • Alles willen controleren;
 • Ik wil ontdekken waarom ik doe wat ik doe;
 • Niet tevreden over mijn leven;
 • Ik wil trainer of coach worden
 • Wel gezond willen leven, maar geen stappen zetten hiervoor;
 • Ik doe altijd alles voor anderen, maar ben mezelf kwijt;
 • Ik zeg altijd ja op alles en heb dan teveel te doen;
 • De relatie met mijn kinderen of het opvoeden kan beter;
 • Ik wil beter in mijn vak als leidinggevende worden
 • Ik wil een beter voorbeeld zijn voor mijn kind;
 • Ik durf mezelf niet te laten zien;
 • Ik wil meer “waarom moeilijk doen als het makkelijk kan;”
 • Blijf zo hangen in het verleden en ik wil dat niet;
 • Ik ben vastgelopen in mijn werk en wil weer ruimte en beweging ervaren;
 • Ik kan meer maar het komt er maar niet uit;
 • Ben teveel energie kwijt aan dingen die ik niet leuk vind;
 • Ik word blij van groei en ontwikkeling;
 • Ben mezelf niet meer, denk ik?;
 • Ik loop vast en wil weer keuzes maken en wil weer vrij denken;
 • Ik kan nooit beslissen.
 • Ik wil een cadeautje voor mezelf;
 • Ik wil mensen beter doorgronden en aanvoelen zodat ik weet hoe ik moet reageren op mijn werk;
 • Ik wil ontdekken dat veranderen leuk en makkelijk kan zijn.

De geschiedenis van NLP

NLP is ontstaan in de jaren zeventig, toen twee wetenschappers, John Grinder (linguïst/taalkundige) en Richard Bandler (wiskundige), mensen hebben bestudeerd die opvallende eigenschappen hadden. Ze bestudeerden onder andere Milton Erickson (hypnotherapeut), Virginia Satir (gezinstherapeute), Fritz Perls (gestalttherapeut). Vanuit deze studie zijn modellen en technieken ontstaan die overdraagbaar zijn. Op deze manier kunnen snel en doelgericht succesvolle structuren worden aangeleerd waar anderen soms jaren over hebben gedaan.

NLP is vooral een praktische benadering. En de meest effectieve manier om te leren is het te doen. Een basishouding die gekenmerkt wordt door nieuwsgierigheid en de bereidheid om te experimenteren zal het leerproces bevorderen.

Bij De eerste verdieping benaderen we NLP vanuit de WWW-gedachte. WWW staat voor Wat Werkt Wel. Oftewel: met oog voor de dingen in je leven die lekker lopen, kun je van daaruit ook andere dingen aanpakken. In een NLP-opleiding ga je dus ook heel veel ontdekken over hoe jij in elkaar zit, hoe je het lekkerste functioneert en je batterij opgeladen houdt. Vanuit de WWW-gedachte kun je dan ook steeds meer loslaten Hoe Het Hoort en volgens je eigen authentieke gebruiksaanwijzing functioneren.

NLP geeft ons inzicht in hoe wij de wereld aan onszelf weergeven en biedt handvatten om (indien gewenst) dit op een zodanige manier te doen dat het onze persoon en ons handelen versterkt. Hiervoor maakt NLP een onderscheid tussen inhoud en structuur. Daar waar de inhoud telkens anders kan zijn (de gebeurtenissen die we meemaken verschillen van elkaar) is de structuur (het patroon dat we hanteren om met die gebeurtenis om te gaan) vaak dezelfde. NLP is daarom minder geïnteresseerd in de inhoud, maar veel meer in de structuur en de manier waarop onze patronen veranderd kunnen worden.

NLP staat voor Neurolinguïstisch Programmeren en is een wereldwijd toegepaste methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie. NLP wordt succesvol gebruikt in het onderwijs en het bedrijfsleven, in trainingen en bij coaching. NLP gaat niet over de inhoud, maar over de structuur van communicatie. “Neurolinguïstisch Programmeren is natuurlijk een weinig zeggende term, daar zouden de ontwikkelaars nu vast iets anders voor verzinnen”, volgens Richard Spek, een van de trainers. “Wij noemen het ook wel Nog Leuker Persoon worden. Of Natuurlijke LevensProcessen”.

 • Hoe dan ook: NLP gaat er over hoe je lekkerder in je vel kunt zitten;
 • meer energie kunt hebben;
 • en, op een prettigere manier met anderen en met jezelf om kunt leren gaan;
 • Je eigen gebruiksaanwijzing op emotioneel en communicatief gebied ontdekken zogezegd

 

De elementen van NLP staan voor:

Neuro

Neuro

Ons zenuwstelsel is geen vast gedefinieerde massa maar ontwikkelt zich op basis van ervaringen en hoe je daar van binnen mee om gaat.

Linguistisch

Linguïstisch

Iedereen heeft een zogenaamde ‘interne dialoog’, bewust of onbewust gebruik je een zogenaamde storyteller. Dat deel van je brein dat betekenis, oorzakelijk verband en verklaringen geeft.

Programmeren

Programmeren

Dit is waar NLP uiteindelijk om gaat. Hoe kun je gedrag, emoties en overtuigingen veranderen. Programmeren klinkt technischer en bewuster dan het daadwerkelijk gaat. Maar door inzicht en bepaalde oefeningen kun je uiteindelijk heel makkelijk vaste denkpatronen veranderen en daarmee ook wat je voelt en hoe je op de wereld reageert.

De definitie(s) van NLP

Enkele definities die gehanteerd worden:

 • NLP is het bewust maken van onbewuste processen
 • NLP is een empirische methodiek die zich bezighoudt met mensen die succesvol zijn
 • NLP is de studie van de structuur van de subjectieve ervaring
 • NLP is modelleren van effectief gedrag
 • NLP is een doelgestuurde communicatiemethodiek
 • Nog Leukere Personen

én

 • NLP is experimenteren
 • NLP is een attitude

“Remember, it’s your own body, your own brain. You’re not a victim of the universe, you are the universe.”

Dr. Richard Bandler

Co-bedenker van NLP

“It is really amazing what people can do. Only they don’t know what they can do.”

Milton H. Ericksen

Amerikaanse psychiater en psychotherapeut

Wat is NLP in de praktijk?

 • NLP is een heel effectieve manier om te ontdekken hoe je jezelf tegenhoudt of juist in beweging zet.
 • Te ontdekken hoe je steeds weer onderhandelt tussen denken en doen, dromen en rationaliseren, tussen blijven staan en actie. Wie wint er, waarom en wat wil je eigenlijk écht?
 • NLP is een mindset (hoe kijk je tegen de wereld aan) en een verandermethodiek, waarbij bewust worden van patronen centraal staat. Hoe je je dat eigen maakt? Door te doen, te ervaren, te communiceren en onder de mensen te zijn. Daarom voegt een training zoveel toe!
 • NLP & Persoonlijke ontwikkeling: NLP kent een heleboel technieken waarmee je succesvol bij jezelf een aantal dingen kunt veranderen en verbeteren. Kijk op deze site bij NLP Practitioner  en de opleiding Systemisch Werk om een idee van de verschillende onderwerpen te krijgen.
NLP Practitioner

Hoe zit NLP eruit bij De eerste verdieping?

De NLP Practitioner opleiding is de eerste NLP opleiding. Tijdens deze training leer je tijdens de opleiding meer over hoe je brein werkt. Je leert beter de controle te krijgen over je interne belevingswereld, je leert hoe stemmingen, emoties en doelen je leven sturen. Met als gevolg dat je je meer kunt richten op wat je wél wil in het leven en minder energie-slurpers zult toelaten. Je wordt echt niet ineens een nieuw en ander mens, wel meer jezelf is onze ervaring.

In deze podcast vertellen we over een belangrijk onderdeel in de NLP practitioner te weten hulpbronnen.

Daarnaast gaat een groot gedeelte over communicatie met anderen. Hoe kun je meer begrip hebben als mensen dingen van nature totaal anders aanpakken dan jij, hoe zitten die verschillen in elkaar, hoe zorg je dat interactie soepeler verloopt? NLP kent talrijke oefeningen en structuren die verhelderen hoe mensen totaal anders in het leven kunnen staan maar wel lekker met elkaar kunnen omgaan.

Het vervolg op de NLP practitioner is de NLP Master Practitioner opleiding. In de Master Practitioner duik je de diepte in en leer je jouw creatieve brein te ontwikkelen, nog meer vorm te geven aan het leven zoals dat jou voor ogen staat.  Het is een verdiepende opleiding waarin je ook nog lekker veel onder de waterlijn gaat ontdekken wat er in jou en anderen speelt.

Over NLP kun je van alles lezen, maar mensen vinden het juist leuk om het te ervaren.

Alle contexten van je leven komen langs, relaties, gezondheid, financiën, werk & carrière, sociale leven, familie, enz. Je zult meer technieken leren maar ook aandacht besteden aan het toepassen van NLP in professionele settings zoals coaching, advisering en werken met teams.

Een 15-daagse opleiding volgen vraagt natuurlijk wat van je qua tijd en geld. Waarom zou je die investering doen? Wat we terug horen van cursisten is dat het ze enorm veel gebracht heeft. In levensgemak, energie, betere keuzes maken, meer begrip hebben voor jezelf en voor anderen en nog veel meer. Een NLP opleiding geeft inzicht in hoe mensen (en dus jijzelf) reageren op alles wat er om ons heen gebeurt. Maar inzicht is lang niet alles, je zult vanaf de allereerste dag merken dat er dingen in je leven gaan veranderen. Simpelweg omdat je bewust wordt van dingen die je eerst niet zag.

Neem bijvoorbeeld dit filmpje. We vragen je om te tellen hoe vaak de bal overgespeeld wordt door de mensen met het witte t-shirt. *

Vliegermodel NLP
NLP-Werkmodel

Meer over NLP weten?

 • Nieuwsbrieven: Geregeld sturen we weetjes, inspiratie en nieuws de wereld in. Ook de nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hier in.
 • Blogs: Inspirerende blogs van onze trainers en coaches worden regelmatig gepubliceerd. Ze gaan meestal over alles wat NLP in de praktijk te weeg heeft gebracht, waar nog steeds met en door NLP geleerd wordt, en nog veel meer. De nieuwste blogs kun je hier lezen.
 • NLP onderwerpen en achtergrond: Lees hier meer over de bouwstenen en modellen van NLP. 

* Heb je het filmje met de bal gezien? Zo ja … heb je de aap gezien? Zomaar een leuk voorbeeld van hoe je brein dingen niet waarneemt als het niet die richting op gestuurd wordt.