

Oplossingsgericht Werk
Dippen en Dimmen
Richt je je op wat je wilt, of op wat je niet wilt? Ga je uit van ‘Denken in Problemen (DIPPEN)’ of ‘Denken in Mogelijkheden (DIMMEN)’?
Bij De eerste verdieping denken we vanuit de ‘Wat Werkt Wel-regel’. En dat is meer dan een ‘cognitief trucje’.
Oplossingsgericht Werken gaat over het creëren van mogelijkheden, over het maken van stappen waar je misschien eerst dacht dat ze er niet waren. En het gaat er vanuit dat kleine stappen net zo waardevol kunnen zijn als grote.
Focussen op problemen is iets wat nuttig is bij veel praktische zaken. Waar de kraan lekt of waar het gat in je kies zit. Waar het tekort in de jaarrekening is ontstaan of waar de motor is vastgelopen. Wij bij De eerste verdieping zijn ervan overtuigd dat bij psychologische kwesties focussen op problemen zelden werkt.
Steeds meer onderzoek onderschrijft het idee dat je met je gedachten je hersenen kunt veranderen en dat je hersenen daarmee nieuwe gedachtepatronen en gedachten kunnen creëren. Dat proces noemen we ervaringsafhankelijke neuroplasticiteit. Dit gaat over hoe je brein vorm heeft gekregen en zal krijgen op basis van wat je doet en denkt. Ervaringsafhankelijke plasticiteit biedt ons de mogelijkheid ons brein te vormen en te trainen op basis van wat we in ons leven doen en waar we aandacht aan geven.
Uit onderzoeken blijkt van alles over de koppeling tussen gedrag en de groei van je brein. Over de mate waarin wat we doen en denken de vormgeving van onze hersenen bepaalt. Zo is er onderzoek gedaan naar de invloed van basketballen of vioolspelen op je hersenen. Er is onderzoek gedaan naar de daadwerkelijk bestaande wiskundeknobbel. En ook is er onderzoek gedaan naar de vorming van hersengebieden bij taxichauffeurs die heel erg goed een kaart van de stad in hun hoofd moesten hebben. Bij alles bleek dat een specifiek gebied, dat gekoppeld was aan die ene activiteit, extra goed ontwikkeld was.
Voor ons gaat Oplossingsgericht Werken dus ook over: welk gedrag, welke activiteiten koppelt jouw brein aan een prettige stemming? Wat kun je doen om te zorgen dat je meer in een stemming komt waarin je kunt leren, groeien en ook problemen kunt tackelen. Oftewel: welke gedragingen, gebeurtenissen, plaatsen, mensen et cetera, activeren jouw pretzenuwstelsel en voeden dus jouw psychologische benzinetank?
Meer weten hierover en over onze aanpak? Je vindt deze principes terug in al onze trainingen maar het meest specifiek in de NLP-opleidingen, in de workshop Taal van het Lichaam en in de boeken van Cathelijne Wildervanck (De depressie op zijn kop, ADHD: hoe haal je het uít je hoofd?).
