Het onbewuste en emoties

Met het onderbewuste worden geestelijke processen bedoeld die niet of niet onmiddellijk toegankelijk zijn en die niettemin iemands gedrag kunnen beïnvloeden. Je brein roept heel veel gedachten en herinneringen geautomatiseerd op. Oftewel, zonder dat je er echt bewust over nadenkt, reageer je. Bijvoorbeeld als je de postcode van het huis waar je bent opgegroeid moet bedenken, is de kans groot dat die informatie tevoorschijn komt. Zo werkt het met feitelijke kennis. En met welke rij woordjes je ooit hebt leren lezen kun je waarschijnlijk nu nog opdreunen: boom, roos, vis, vuur, mus, pim, kees, miep, bel, raam…

Zonder dat je het weet heb je een ongelofelijke bak kennis in het archief van je hoofd zitten.

Dit werkt ook zo met emoties. Als, die of een bepaalde reactie, zijn ‘ingebrand’ komt dat als de welbekende Pavlov-reactie naar boven als er om gevraagd wordt. Het aap-noot-mies van je emoties zeg maar. Denk aan basale patronen als altijd te hulp schieten, of degene zijn met de langste tenen en het kortste lontje, of dat je je snel schaamt, ook bij kleine dingen, of dat je, zodra iemand een beetje aardig tegen je doet, het gevoel hebt dat je verliefd bent. Zomaar wat emotionele automatismen.

Maar als alles automatisch gaat, is er dan nog hoop om dat te veranderen, mocht de emotie niet bevallen? Heb je dan wel de keuze om een andere emotie uit de kaartenbak van je brein te kiezen?

Zeker! Inmiddels weten we vanuit de neuropsychologie dat hersenen kneedbaar zijn, zich aanpassen aan wat jij beleeft en ervaart. Dus als je je brein dwingt om op een nieuwe manier te reageren, dan zal het toegroeien naar nieuwe automatismen. En het dwingen van je brein om nieuwe neurologische verbindingen aan te maken is een keuze die we allemaal hebben. Op welke leeftijd dan ook. En dat dat niet vanzelf gaat, weten we ook. Want je brein is een tikkie lui en gaat gauw weer op de waakvlam.

 

Dus van de waakvlam af? Kom eens naar een van onze 1-daagse workshops om sfeer te proeven en wie weet neem jij binnenkort een Deep Dive into NLP, Systemisch Werken of Body-Mind