Kaasschaven & NLP

Herken je dat? Dat je een superdeluxe blender hebt gekocht met het absolute voornemen dagelijks een smoothie te maken maar dat je al vrij snel weer terugvalt op een boterhammetje voor het ontbijt? Of dat je je abonnement op de sportschool er absoluut niet uithaalt, want wanneer was je ook al weer voor het laatst gegaan? Een van de problemen met gezond en fit willen worden is dat je eerst echt uit die vicieuze cirkel moet komen. Vergelijk het met een kluwen wol; je moet even een beginnetje vinden om de boel te ontwarren. Of dat rolletje plakband waar je zo mee kan zitten klieren om dat beginnetje weer los te krijgen. En daar komt de kaasschaaf in beeld.
Heb je wel eens een heel blok kaas in één keer op een boterham geplakt? Nee, natuurlijk niet! Daar is de kaasschaaf voor uitgevonden, om er plakjes van te nemen. Een boterham met een plakje kaas is meer in balans dan een boterham met een homp kaas.

Met groei en verandering doen we dat gek genoeg vaak heel anders. Dan willen we wél in een keer radicaal de boel omgooien; een spreekwoordelijke homp kaas zo op je brood plakken dus.We lezen een goed boek dat ons geweldig inspireert en ineens moet je iedere dag van jezelf de dag beginnen met een groene smoothie, nuchter bewegend drie rondjes in de buurt snelwandelen, vol liefde mediteren, de rest van de dag iedere twintig minuten op de trampoline staan. En ook ’s middags even puur natuur in zee zwemmen – ook als het vriest – en ’s avonds vooral niet later dan 22.00 uur naar bed gaan (zonder computer en televisie uiteraard, want blauw licht voor het slapen gaan ontregelt de melatonine aanmaak).

Nu overdrijven we misschien een beetje, maar je vat het idee.En dan vinden we het gek dat we ontregeld raken. Of misschien gaat het juist wél een tijd goed. Maar dan gebeurt er iets in je leven en plop…ben je voor je het weet weer teruggevallen in je oude gewoontes. Kaasschaven is plakje voor plakje nieuwe dingen invoeren. Zoals je ook plakje voor plakje op je brood doet. Een NLP-opleiding is eigenlijk ook zo’n fijne kaasschaaf. Afschaven wat je niet meer nodig hebt.En hapjes nemen van nieuwe dingen, om te proeven of het bij je past. Of je er blij van wordt en of het je ontwikkeling dient.

Nieuwsgierig? Kom bijvoorbeeld eens naar een van onze 1-daagse workshops in Delft. Klik op de link om je op te geven:

https://www.1e-verdieping.nl/workshops/nlp-in-1-dag/