Verlies en Rouw


 Rouw is de toegangspoort naar leven

Tweedaagse Workshop Verlies en Rouw

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Soms totaal onverwachts, soms heel geleidelijk, soms mild, soms verwoestend. Verlies van datgene of diegene waar we zo aan gehecht zijn geraakt en waar we vaak innig veel van gehouden hebben. Een dierbare, een situatie, onze gezondheid, leeftijd, een huis, een baan, vriendschappen, een kind wat nooit gekomen is, jeugd die je nooit echt gehad hebt …

Hoe rouw je eigenlijk?

En hoe doe je dat dan, omgaan met verlies? Rouwen is het antwoord. Maar hoe doe je rouwen eigenlijk? Heb je werkelijk gerouwd om dat wat je ooit verloren bent of misschien wel nooit hebt gekregen?

Rouw is de toegangspoort naar het leven

In deze tweedaagse workshop ga je praktisch aan de slag met jouw rouw, ‘klein’ of ‘groot’, oud of nieuw. Twee hele dagen alle ruimte geven aan dat wat nog gezien, erkend, geleefd mag worden, door stil te staan, te onderzoeken, begrijpen, omarmen. Vaak willen we zo snel mogelijk weer doorgaan na een verlies en slaan we de rouw het liefst over, maar meestal bereiken we dan het tegenovergestelde, namelijk stagnatie. Rouw voelt pijnlijk kwetsbaar en wordt niet altijd begrepen door onszelf en onze omgeving, en dan gaan we het uit de weg. En toch is rouwen het pakketje dat we echt niet kunnen overslaan, want rouw is een toegangspoort naar het leven.

Rouw kent vele uitingsvormen

Hoe we omgaan met verlies is veelal systemisch en cultureel bepaald. Welke boodschap hebben we meegekregen van onze ouders, wat is er nog blijven liggen aan onverwerkte gestolde rouw, hoe reageert onze omgeving op verlies en verdriet? Hoe wordt er afscheid genomen? Hoe lang mag je eigenlijk rouwen? Kom je vooral waardering tegen als je sterk bent of ben je ook sterk door kwetsbaar te zijn? Allemaal vragen die van invloed kunnen zijn op hoe jij met verlies omgaat. Bewustwording op de vele uitingsvormen van rouw, geeft begrip voor hoe wij en onze omgeving hiermee om zijn gegaan en geeft ook een opening naar andere manieren van rouwen.

Tastbaar maken van rouw en verlies

Door allerlei praktische ervaringsgerichte oefeningen krijgt rouw en verlies in deze twee dagen handen en voeten en wordt het tastbaar. Hoe vaak krijgen we niet de boodschap, je moet het gewoon loslaten. Maar wat moet je dan loslaten? Daar ga je deze dagen concreet mee aan de slag. We doen dit onder andere ook in de vorm van rituelen. Waarom? Omdat rituelen enorm krachtig en verbindend zijn om onze rouw te bekrachtigen. We kennen allemaal het TROUW-ritueel, daarom is er ook een ROUW-ritueel.

 

Workshopdetails

 
Prijs:
€375,- vrijgesteld van BTW. Bij inschrijving betaling via Ideal.
 
Opleidingsduur:
2 dagen
 
Tijden:
10:00 tot 17:00 uur
 
Inclusief:
Lekker lunchpakket, onbeperkt koffie/thee
 
Aangesloten bij/erkenningen:
CRKBO, NRTO
 
Ambassadeursbonus en Cursistenkorting
Bekijk of/hoe je in aanmerking komt voor onze bonus- of kortingsregeling
 
FAQ:
De meest gestelde vragen en antwoorden


Opleidingsdata

OpleidingDataTrainers
VR2024-1
29 november 2024  (vr)   Delft
30 november 2024  (za)   Delft
Marlou Hilverdink
Louise Busker

VR2024-1

29 november 2024  (vr)   Delft
30 november 2024  (za)   Delft

Voor wie is de Workshop Verlies en Rouw?

Voor iedereen die twee dagen praktisch en met diepgang aan de slag wil met het rouwen om verlies, of dat nu klein of groot is. En natuurlijk kun je alles wat je in de workshop leert, professioneel gebruiken in bijvoorbeeld training, coaching en alle soorten begeleiding van anderen.

Vooropleiding

Iedereen die een Level 1 Opleiding bij ons (of elders vergelijkbare opleiding) heeft gedaan is van harte welkom in deze workshop.

Wat levert de workshop me op?

  • Een moment om echt stil te staan bij jouw eigen verlies en rouw
  • Een andere kijk op jouw rouw en verlies
  • Nieuwe rituelen om om te gaan met verlies
  • Leren rouwen om te groeien als mens
  • Zachtheid en ruimte naar jezelf
  • Zingeving

Praktische informatie:

Omdat het een workshop is, is het alleen mogelijk om direct in te schrijven (je kan dus geen optie nemen) en is kosteloos annuleren/verschuiven alleen mogelijk bij aantoonbaar overmacht.