Keuzes maken, hoe doe je dat?

Mensen die iets willen veranderen of keuzes willen maken die tot verandering leiden, willen dat vaak meteen groots aanpakken. Een voorbeeld: een vriendin zat al maanden te ploeteren op de vraag ‘wil ik zwanger worden of niet’. En of een coachingsessie haar even kon helpen te voelen en te kiezen. Maar stel nou dat je een beetje door het leven hobbelt, waarbij je gewoon doet wat op je pad komt en niet zo vaak bewust kiest, dan is het nogal wat om over dit specifieke topic zomaar ineens wel te gaan voelen wat je zelf wil.

Ander voorbeeld: een succesvolle zakenman die hulp vroeg om een keuze te maken of hij wel of niet verder wilde met zijn bedrijf. Belangrijk genoeg om in contact met zijn gevoel te komen dat hem kon helpen kiezen, want op papier kwam hij er niet uit. Maar ook hier: hij zat zo niet in elkaar. Hij was er de man niet naar om te koersen op wat goed ‘voelde’ en ‘bij hem paste’, hoe kon hij dan ineens de subtiliteiten van zijn buikgevoel gaan doorgronden?

Weten wat je wil en voelen welke kant je op wil groeien is doorgaans niet een gevoel dat als een donderslag bij heldere hemel door je lichaam knalt. Meestal gaat voelen over kleine signalen. Het is meer een fluisterstem, geen megafoon. Je hoort echt niet eens in je oor ‘let op shoppers, je limbisch brein wil een carrièrewissel!’ Nee, als het wel zo is dat het limbisch brein dit in jouw oor tettert kun je er vanuit gaan dat je al veel te ver over je grenzen van het stress-zenuwstelsel bent gegaan en alle seinen vol op rood staan.

Dus als je wel redelijk goed in je vel zit en nog beter wil koersen op wat je zelf wil, als je meer zelf je leven wil vormgeven, dan gaat het ook over het vermogen om dat fluisterstemmetje te horen. En dat begint al in het klein: wil ik een kopje thee of koffie? Dan kun je dat besluitproces van buiten naar binnen laten verlopen (hoe laat is het, wat drinken anderen, normaal drink ik altijd rooibosthee) of van binnen naar buiten (ik heb zin in thee en geen zin in koffie).

Hoe meer je je bewust bent van wat de binnenkant wil, hoe meer je ook bij grotere keuzes makkelijk zult weten wat je wil.