

Oogpatronen
Gedachtenlezen bestaat niet, of toch wel?
Zou je aan de buitenkant van iemand kunnen zien hoe iemand aan de binnenkant denkt? Dat lijkt op magie, maar het heeft eigenlijk alleen maar te maken met de onbewuste oogpatronen die mensen maken. De oogbewegingen geven namelijk aan welk systeem iemand gebruikt om bij de intern opgeslagen informatie te komen. Aan de oogpatronen kan je dus aflezen of iemand in beelden, geluiden of gevoelssensaties denkt.
Al in 1890 publiceerde de Amerikaanse psycholoog William James al iets over oogpatronen. Pas in 1976 begonnen Bandler en Grinder te onderzoeken welk verband er bestond tussen oogpatronen en zintuiglijke beleving, zoals het oproepen van beelden, geluiden en gevoelens. In 1977 deed Robert Dilts verder onderzoek naar het verband tussen oogpatronen en de werking van de hersenen en de functies van beide hersenhelften. Hij ontdekte dat oogbewegingen in verband staan met het activeren van verschillende delen van de hersenen. De ogen bewegen als het ware naar die plaats waar de informatie in de hersenen is opgeslagen.
Proefpersonen werd de opdracht gegeven zich iets te herinneren en om iets te construeren. De oogbewegingen gingen achtereenvolgens naar rechts en links (vanuit het gezichtspunt van de observator). De vragen werden vervolgens opgedeeld in zes categorieën: visuele herinnering, visuele constructie, auditieve herinnering, auditieve constructie, auditief digitaal en kinesthetisch. Hierdoor kon er een duidelijk patroon herkend worden.
In hetzelfde onderzoek bleek ook dat bij 20% van de linkshandigen de oogbewegingen zijn omgedraaid ten opzichte van het hier beschreven diagram (zie volgende bladzijde).
Toelichting en voorbeelden
Vc Visuele Constructie
Beelden van dingen die men nog niet eerder heeft gezien. Wanneer mensen deze beelden in hun hoofd verzinnen, is er sprake van visuele constructie.
Vraag: “Hoe zou je kamer eruit zien wanneer die blauw was?”
Vh Visuele Herinnering
Beelden uit je herinnering oproepen, je dingen herinneren die je eerder gezien hebt. Overigens krijgen sommige mensen toegang tot visueel herinnerde dingen door voor zich uit te staren.
Vraag: “Welke kleur had je kamer waarin je opgegroeid bent?”
Ac Auditieve Constructie
Geluiden verzinnen die je nooit gehoord hebt.
Vraag: “Hoe zou het klinken wanneer ik de stem van Donald Duck had?”
Ah Auditieve Herinnering
Wanneer je geluiden of stemmen herinnert die je eerder gehoord hebt of dingen die je al eerder tegen jezelf gezegd hebt.
Vraag: “Wat was het laatste dat ik gezegd heb?” of “Hoe klinkt de stem van je moeder?”
K Kinesthetisch
Mensen kijken gewoonlijk in deze richting bij het bepalen van hun gevoelens.
Vraag: “Hoe voelt het wanneer je een nat tapijt aanraakt?”
Ad Auditief Digitaal
Onze ogen gaan in deze richting wanneer wij in onszelf praten, interne dialoog.
Vraag: “Zeg de tekst van het Wilhelmus eens voor jezelf op?”
Diagram van oogpatronen
Vc = Visuele constructie
Vh = Visuele herinnering
Ac = Auditieve constructie
Ah = Auditieve herinnering
K = Kinesthetisch (gevoel)
Ad = Auditief digitaal
