Predicaten

NLP &Predicaten: wat je zegt is altijd waar!

Predicaten is een onderwerp dat samenhangt met taal. Taal is, ook al ben je je daar vaak niet van bewust, een super belangrijk onderwerp in hoe je in het leven staat. Waarom? In feite praat je de hele dag tegen jezelf. Dat noemen we je ‘interne dialoog’. Die leggen we uit:

Je hebt verschillende breindelen en bijbehorende functies. Het is niet zo dat je precies kunt zeggen: dat deel doet dat en dat deel doet dat. Maar het is wel degelijk zo dat er verschillende functies zijn. En zo is er het onderscheid tussen het talige deel van je brein en het visuele deel van je brein. Het talige deel is het deel dat logisch en analytisch functioneert. Het is het deel dat alles wil snappen, op een rijtje wil hebben en talig aan zichzelf weergeeft. Dit deel, ook wel de story teller genoemd, creëert middels taal een samenhang in gebeurtenissen. Ook als die samenhang er niet is.

Voorbeeld: je voelt je wat brommerig aan het einde van een dag. Vermoeider en wat wiebeliger dan je van jezelf gewend bent en dat vind je raar en vervelend. De story-teller wil dit logisch maken. Dus die gaat causaliteiten creëren. Bijvoorbeeld: het komt omdat….ik een virusje onder de leden heb. Of misschien heb ik wat te hard gewerkt. Of….of….. Geen van deze verklaringen hoeft te kloppen en sterker nog je komt er vaak ook helemaal niet achter welke verklaring de juiste is. Maar het brein vindt het lekker als de verklaring er is, lijkt te kloppen en daarmee het topic is afgedaan. Dan kan je brein zich namelijk weer met actuele en dringender zaken bezig houden en dit topic loslaten. Case closed zeg maar!

Nu is het zo dat we allemaal zo een voorkeur hebben voor woorden en taalpatronen die je beter en minder liggen. En die voorkeuren bepalen ook de richting van de verklaringen die je brein kiest. Daarmee is taal een heel handig instrument om je eigen interne dialoog beter te snappen, waar nodig bij te sturen en ook om anderen dus beter te snappen.

Een van de onderdelen uit taal is een wat technische namelijk Predicaten. Dat gaat er eigenlijk over of je een voorkeur hebt voor denk-woorden, voel-woorden, beeld-woorden of geluidswoorden. Omdat ook die voorkeur weer maakt hoe je informatie opneemt en verwerkt. Tot zover de praktijk. Nu nog even de theorie op een rijtje:

 

De technische uitleg van predicaten:

Predicaten zijn woorden die we kunnen koppelen aan onze representatiesystemen. Bij het onderdeel rapport hebben we gezien dat 7% van het effect van de communicatie door woorden wordt bepaald. Het gebruik van predicaten sluit aan bij dat deel van het maken van rapport.

Door goed te luisteren en kijken naar de ander, kan je met predicaten aansluiten bij het voorkeur-representatiesysteem van de ander. Op deze manier ontstaat er op een nog meer onbewuste laag dan fysiologie en tonaliteit een toestand van rapport.

Predicaten zijn ook zeer goed te gebruiken bij toespraken, trainingen of in het onderwijs. De kans zal namelijk groot zijn dat onder de toehoorders verschillende representatiesystemen de voorkeur hebben. Met een juist en flexibel gebruik van predicaten zul je dus meer mensen tegelijk kunnen bereiken.

NLP DIPPEN en DIMMEN: Oplossingsgericht Werk

NLP DIPPEN en DIMMEN: Oplossingsgericht Werk

Oplossingsgericht WerkDippen en Dimmen Richt je je op wat je wilt, of op wat je niet wilt? Ga je uit van ‘Denken in Problemen (DIPPEN)’ of ‘Denken in Mogelijkheden (DIMMEN)’? Bij De eerste verdieping denken we vanuit de ‘Wat Werkt Wel-regel’. En dat is meer dan een...

NLP Submodaliteiten: een krachtige manier om je blik te verruimen!

NLP Submodaliteiten: een krachtige manier om je blik te verruimen!

SubmodaliteitenEen krachtige manier om je blik te verruimen Submodaliteiten zijn de kleinste bouwstenen van onze gedachten. Onze gedachten bouwen we op door beeld, gevoel en woorden van binnen te combineren. Dat doe je beslist in bijna alle gevallen onbewust en...

NLP Herkaderen: bekijk het eens anders!

NLP Herkaderen: bekijk het eens anders!

HerkaderenBekijk het eens anders! Herkaderen is de techniek achter positief denken. Want vaak is een probleem een probleem vanwege het perspectief! Definitie van herkaderen: de betekenis van een verschijnsel veranderen door het in een ander kader te plaatsen. Globaal...