

Submodaliteiten
Een krachtige manier om je blik te verruimen
Submodaliteiten zijn de kleinste bouwstenen van onze gedachten. Onze gedachten bouwen we op door beeld, gevoel en woorden van binnen te combineren. Dat doe je beslist in bijna alle gevallen onbewust en automatisch. Totdat je een NLP-opleiding volgt. Dan ga je ontdekken dat je bijvoorbeeld leuke ervaringen anders codeert dan vervelende, dat je hoopvolle gedachtes anders van binnen opbouwt dan doem gedachten.
De modaliteiten bepalen de hoofdopbouw. Dat zijn gevoel, beeld, geluid en woorden. Vervolgens hebben de modaliteiten weer bepaalde kenmerken. Een donker beeld, een vaag gevoel wordt anders beoordeeld door je hersenen dan een licht beeld of een concreet gevoel. Dat is het effect van de submodaliteiten.
We onderscheiden twee typen submodaliteiten: analoog en digitaal. Digitale submodaliteiten zijn aan of uit, het is het één of het ander. Bijvoorbeeld: bewegend of stilstaand. Bij analoge submodaliteiten kan de intensiteit variëren, bijvoorbeeld bij helderheid of volume van geluid.
De driver geeft de kritieke submodaliteit waar, als je die verandert,veranderen er automatisch meerdere submodaliteiten mee. Het is handig om te weten wat de driver is, omdat die het grootste effect heeft op de verandering. Per persoon kan de driver verschillen. De meest voorkomende drivers zijn: locatie, helderheid, scherpte, associatie/dissociatie en afstand.
