De Wip-wap – Super Coach Challenge

(de link naar de oefening staat onderaan)

Een van de eerste dingen die we altijd uitzoek als we met een nieuwe cliënt (lees voor jezelf: leerling, medewerker, patiënt etc) te maken heb is: wat is er leuk aan jou?

‘wat is er leuk aan jou’?

De meeste mensen vinden dat een gekke maar ook wel leuke vraag. Eentje waar ze het antwoord vaak niet zo een, twee, drie op hebben. En als ze het antwoord al hebben is het vaak een soort van ‘sociaal wenselijk’ antwoord: ik ben heel behulpzaam, of ik kan heel goed dingen organiseren. Begrijp me goed, dat kunnen hele fijne eigenschappen zijn maar vaak voor een ander. Dus dan verduidelijk ik: wat is er leuk aan jou, gewoon voor jezelf? Wat zijn eigenschappen waar je het meest van geniet, waar je plezier aan beleeft, waar je een fijn gevoel over hebt? Sowieso leuk als jij als lezer jezelf die vraag stelt trouwens maar dat terzijde

Cliënten sputteren ook wel vaak tegen… want hoezo zoek je een coach op als je het wil hebben over je kwaliteiten en mogelijkheden? De meesten verwachten het te gaan hebben over hun belemmeringen, tekortkomingen en ‘uitdagingen’.  Wil je dat iemand meegaat in je oplossingsgerichte aanpak, waarvan ik straks dieperliggend ga uitleggen hoe het komt dat dat werkt, zal diegene moeten snappen waarom je zo werkt.

De wip-wap maakt visueel duidelijk waarom je je op mogelijkheden zou moeten richten ipv op problemen

Wip Wap Model

Als je veel focust op problemen dan wordt het probleem misschien wel duidelijker, maar het leidt lang niet altijd tot een oplossing. Daarom focus ik zo min mogelijk op de oorzaak van de onbalans. Hoewel het effect van focussen op het probleem zou kunnen zijn dat het kleiner wordt (meestal niet), blijft de onbalans in stand. Zie de afbeelding van de wip wap hieronder:Blog wipwap2

Wat we in de coaching gaan doen, is tegenwicht bieden zodat de onbalans kan worden opgeheven. Ik bedoel daarmee dat we eerst gaan versterken wat wél (positief) aanwezig is. Dit doen we door middel van hulpbronnen.

blog wipwap3

Wanneer je daarna aan het probleem gaat werken, dan heeft verkleining en verlichting ervan werkelijk een doorslaggevend effect.

blog wipwap4

Wat hulpbronnen zijn, wat ze in je zenuwstelsel doen en waarom dat belangrijk is, ga ik je hierna vertellen.

Omdat we in deze SuperCoach Challenge reeks een bak met informatie met je gaan delen, zullen we ook altijd even afsluiten met een do en don’t-samenvatting. Zo hou je het lekker overzichtelijk voor jezelf

DO

  • Benader de probleemvraag vanuit mogelijkheden
  • Verander als eerste de balans in iemands waarneming door de focus te leggen op kwaliteiten

Don’t

  • Koste wat het kost positief willen werken en doorduwen op het spoor van mogelijkheden en kwaliteiten, leg uit waarom je zo werkt, de wip-wap is hier een goede metafoor voor. En zorg ook voor een empathische houding (we zullen je later uitleggen dat dat iets anders is dan een meelevende houding!)
  • denken in mogelijkheden en kwaliteiten zien als lijstjesmoeten maken. Verderop zul je lezen hoe je zorgt dat deze aanpak ook echt iets wezenlijks doet in het zenuwstelsel

We maken het makkelijk om zelf aan de slag gaan met het je eigen maken van deze aanpak: In de leergang Coachen met Impact, coaching workshops van 1 dag.

groet, Cathelijne en Renée